26.09.2014

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

2668
görüntüleme

Sokakta kurbana bin 51 TL ceza

Sokakta kurbana bin 51 TL ceza

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala belediyeler, kurban satış ve kesim alanlarındaki hazırlıklarını tamamladı. Uygunsuz yer ve şartlarda yapılan kurban kesiminin önüne geçmek amacıyla bu yıl da kesimler sadece belediyelerin belirlediği alanlarda yapılabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belirlenen alan dışında kurban kesenlere bin 51 TL ceza uygulayacak.

Kurban satış ve kesim alanlarındaki hazırlıklarını tamamlayan ilçe belediyeleri, denetimlerini de sıklaştırdı. Belediyeler, kurban satış alanlarına getirilen tüm kurbanlıkların sağlık kontrollerini yaparken, bir yandan da gebelik testi uyguluyor. Vatandaşlar ise bayramda sadece belediyelerin belirlediği alanlarda kurban kesimi yapılabilecek. Cadde, sokak, park ve boş alanlarda kurban kesimine ise izin verilmeyecek, yasak yerlerde kesim yapanlara ise ceza kesilecek. Ankara Hürriyet, ilçe belediyelerinin kurban satış ve kesim alanlarını gezdi:

5 DAKİKADA KESİM POŞETTE TESLİM

Yenimahalle Belediyesi’nin Yakacık’a kurduğu kurban satış ve kesim alanında hareketlilik arttı. Bu yıl toplam 315 çadırın yer aldığı Yakacık’ta 10 bin 570’i büyükbaş, 4 bin 750’si küçükbaş olmak üzere toplam 15 bin 320 kurbanlık bulunuyor. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Yakacık’taki kurban satış ve kesim alanına giderek, hazırlıkları yerinde inceledi. Yaşar, 
“Yakacık’taki alanda 9 otomatik kesimhanede kurbanlar işinin ehli kasaplar tarafından dini vecibelere uygun olarak 5 dakikada kesilecek ve vatandaşlara poşetler içinde teslim edilecek. Temizlik ekiplerimiz de gün boyu alanda temizlik yapacak. Veterinerlerimiz kurbanlıkların gebelik ve sağlık kontrollerini de yapıyor. Trafik sorunun önüne geçmek için özel araçların alana girmesine izin verilmeyecek ve vatandaşlar kurban alanına servis araçları ile taşınacak. Alanda yer alan mescidimizde ise bayram öncesinde vatandaşlarımız ve satıcılarımız namazlarını kılabilecek. Vatandaşlarımız Yakacık’ın yanı sıra, Andaç, Ergazi, Çamlıca, Şentepe, Demet, Turgut Özal, Serhat mahallelerindeki pazar yerlerinde rahatlıkla kurbanlarını kesebilecek” diye konuştu.

PROFESYONEL KASAPLAR GÖREV BAŞINDA

Altındağ Belediyesi’nin Karapürçek’te kurduğu kurban satış ve kesim alanına 7 bin 500 hayvan getirildi. Toplam 365 barınağın olduğu alanda boş yer kalmadığını belirten  Başkan Veysel Tiryaki, şunları söyledi: 
“200 dönümlük bir arazi üzerinde kurulan tesis, modern hayvan barınakları, son teknoloji kesimhanesi, yemekhane, kafeterya, tuvalet ve duş, mescidin bulunduğu sosyal tesisleri, otoparkı ile modern bir yapıya sahip. Vatandaşlarımız kurbanlıklarını bu alandan satın aldıktan sonra, gönül rahatlığıyla yine aynı yerde kestirebilecek. Tesiste kesme işlemi, profesyonel kasaplar eşliğinde başlıyor. Kurbanlıklar daha sonra raylı sistem aracılığıyla göğüs kısımlarının açılacağı bölmeye ulaşıyor. Aktarma işlemi gerçekleştikten sonra derisi yüzülen kurbanlıkların içi tamamen temizleniyor. En son aşama da ise kurbanlıklar ikiye ayrılarak, ardından da dört parça halinde sahiplerine teslim ediliyor.”

100 ZABITA GÖREV YAPACAK

Çankaya Belediyesi de Mühye Köyü’ndeki kurban satış ve kesim alanında gerekli önlemlerini aldı. Alandaki 160 çadırda 3 bin 700 büyükbaş ve 3 bin 500 küçükbaş olmak üzere 7 bin 200 kurbanlık bulunuyor. 2 otomatik kesimhanede 50 uzman kasap görev alacak. Bayram süresince, 100 zabıta, 1 ambulans ve 1 sağlık görevlisi görev yapacak. Çankaya Belediyesi veteriner hekimleri alandaki hayvanlarının sağlık karnelerini de kontrol ederken gebelik testi de yapacak. 2 bin araçlık otoparkın bulunduğu alanda, satıcıların ve alıcıların ihtiyaçları için farklı noktalara kurulan tuvaletler ile 24 saat sıcak su bulunan duşakabinler hazırlandı.

SAAT BAŞI ÜCRETSİZ SERVİS

Mamak Belediyesi Ortaköy Mahallesi’ndeki kurban satış ve kesim alanında son hazırlıklarını tamamladı. Alanda yer alan toplam 255 çadırda gerçekleşen satışların 200’ü büyükbaş hayvanlar için ayrıldı. 200 çadırda yaklaşık olarak 5 bin büyükbaş hayvan bulunuyor, 55 çadırda ise yaklaşık bin 600 küçükbaş hayvan satılıyor. Belediye kurban kesim alanı olarak Ortaköy satış alanı içerisinde ve Mamak eski pazar yerinde kesim yapılmasına izin verecek. Ayrıca bayram günü Ortaköy’deki kurbanlık satış ve kesim alanına düzenli olarak Abidinpaşa Makro Market ve Dikimevi’nde bulunan Mamak Kültür Merkezi’nden saat başı düzenli olarak ücretsiz servis kaldıracak.

ULTRASONOGRAFİ YÖNTEMİYLE GEBELİK TESTİ
 
Keçiören Belediyesi de Ovacık ve Bağlum semtlerinde kurduğu modern kurbanlık satış alanlarında tüm imkanlarını seferber etti. Bu yıl Ovacık’ta 701 çadırda 13 bin 200 büyükbaş ve 12 bin küçükbaş bulunurken, Bağlum’da ise 55 çadırda 500 büyükbaş 3 bin küçük baş yer alıyor. Bölgede iki modern kesimhanede 2 dakikada bir kurban kesilecek. Alanlarda tuvaletler ile 24 saat sıcak su bulunan duş kabinleri yer alıyor. Hizmet çadırı, mescit ve 3 bin araçlık otopark da alanda bulunuyor. Türkiye’de bir ilk olarak Keçiören Belediyesi tarafından başlatılan ve bu yıl da uygulanan ultrasonografi yöntemiyle dişi kurbanlıklar veteriner hekimlerce gebelik testine tabi tutuluyor.

5 NOKTADA KESİM YAPILACAK

Etimesgut Belediyesi’nin Eryaman-Elvanket-Merkez mahallelerinin orta yerinde kalan Yeşilova Mahallesi’nde kurduğu kurban satış ve kesim yerinde 400 çadırda 8 bin 500 büyükbaş, 4 bin küçükbaş olmak üzere toplam 12 bin 500 kurbanlık satışa sunuldu. Bayram günü kurban kesim alanlarında zabıta, veteriner ekipleri ve temizlik görevlilerinin de bulunduğu 300 personel görev yapacak. 52 kasabın görev alacağı alanda 2 dakikada bir büyükbaş kurbanlığın kesiminin yapılabileceği modern bir kesim ünitesi kuruldu. 
Belediye ayrıca vatandaşların kurbanlarını rahat ve sağlıklı bir ortamda kesebilmeleri 5 kesim noktası belirledi. Bu noktalar; Yeşilova kurban satış ve kesim yeri, Eryaman 1. Etap kapalı pazar yeri, Elvankent kapalı pazar yeri, Alsancak Mahallesi pazar yeri, Güzelkent mahallesi pazar yeri.

MONORAY SİSTEMİ KURULDU

Sincan Belediyesi de Çimşit kurban pazarı ve Yenikent kurban pazarında hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri ile vatandaşların sağlıklı ve hijyen bir ortamda kurban kesimi yapması sağlayacak. Çimşit’te 6 monoray sistemiyle günde 800 büyükbaş hayvanın kesilerek vatandaşlara teslim edilebileceği bir de mezbaha sistemi kuruldu. Bayram süresince 3 veteriner hekim, 95 zabıta personeli, 100 temizlik personeli vardiyalı olarak kurban satış ve kesim yerlerinde hizmet verecek. Sincan’daki vatandaşlar ayrıca, Tandoğan, Osmanlı, İstasyon, Plevne, Yunus Emre Mahalleleri’ndeki pazaryerlerinde ve Fatih Mahallesi Tuğra Anıtı arkası, Yenikent Hayvan Pazarı’nda da kurbanlarını kesebilecek.

ÜRETİCİLER İÇİN SICAK DUŞ İMKANI

Gölbaşı Belediyesi de Haymana Yolu Yavrucak Mahallesi’nde kurulan kurban satış ve kesim alanında vatandaşların her türlü ihtiyacına cevap verecek bir pazar oluşturdu. 80 bin metrekare açık alana kurulan pazarda 134 kurban çadırı kapasiteli, 100 et askılığı, 20 et doğrama masası, içerisinde televizyon ve internet bağlantısı bulunan 2 dinlenme salonu, kafeterya, çorba ve çay ikramı, tuvaletler, mescit, duş kabinleri, kantar yer alıyor. Belediye veteriner ekipleri kurbanlıklara sağlık kontrolü yaparken, bölgede sinek ve sivrisinekle de mücadele ediliyor. Belediye alana ücretsiz servis imkanı da sağlanıyor. TOKİ ve Polis Akademisi’ni de kapsayan servisler her saat başı eski belediye binasının önünden kalkıyor.

ALO 181 İHBAR HATTI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bayram için bir dizi önlem aldı. Denetim ekipleri ve oluşturulacak komisyon üyeleri ile birlikte bayram boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak olan Bakanlık, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını isterken, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin ALO 181 hatlı telefona ihbar edilmesini istedi. Park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunulmayacak, yasaklara veya standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 42 bin 232 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 51 TL idari para cezası uygulanacak.

Kaynak : Hürriyet

TUBİL’e kayıtlar başladı

Ankara / 26.09.2014

Su borcu olana büyük af geldi

Ankara / 25.09.2014

Ankara'nın hava kirliliği LED ekranlarda

Ankara / 23.09.2014

Yenimahalle’de Kurban Çadırları Kurulmaya Başladı

Ankara / 18.09.2014

BELMEK'te yeni dönem kayıtları başladı!

Ankara / 17.09.2014