0/5  -  0 kullanıcı
86468
görüntüleme

Batıkent

Batıkent

Batıkent, Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bir semttir. Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısını oluşturmaktadır. Türkiye'nin en büyük modern yerleşim projelerinden biridir. Ankara metrosu M1 hattının son durağı Batıkent'tedir.

 

Nüfus

Batıkent'in nüfusu, bağlı olduğu Yenimahalle ilçesinin yaklaşık yarısı kadardır. Nüfusu orta ve yüksek gelir grubu insanlar oluşturur. İlk kurulduğu yıllarda daha çok alt gelir grubundan oluşan semt sakinlerinin profili zaman içinde değişmiştir. Alt gelir grubundan semt sakinlerinin zaman içinde Sincan, Etimesgut ve Fatih'e yönelmesinden dolayı semt bugün büyük oranda orta ve üst gelir grubu ailelerden ve öğrencilerden oluşmaktadır. Nüfusun tahminen %2'sini esnaf ve tacir, %15'ini emeklilikler ve %83'ünü işçi ve memurlar oluşturmaktadır. Batıkent'in yıllara göre nüfus dağılım grafiklerine Batıkent'in Nüfusu sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

 

Kuruluşu

Batıkent, Ankara'nın belediye başkanlarından Vedat Dalokay'ın 1973 yılında Ankara Belediye Başkanlığı'na seçilmesi ile birlikte, çarpık kentleşme sorununa çözüm olarak oluşturulmuştur. Pek çok isim düşünülmüş ancak projenin Ankara'nın batısında gerçekleştirileceği kesinleştiğinde de isim kendiliğinden ortaya çıkmıştır: Batıkent. Batıkent'in, özellikle Murat Karayalçın döneminde altyapısının geliştirilmesi ve Melih Gökçek döneminde de metronun tamamlanmasıyla ulaşım bakımından birçok sorunu halledilmiştir.

 

İlk yılları

Projenin hayata geçirilmesi için bugünkü Batıkent'in hemen hemen tamamı kamulaştırılmıştır. Katılımcı, demokratik bir şekil içerisinde uygulama istenildiğinden, bu isteğe uygun olarak 1979 yılında Kent-Koop kurulmuş, Kent-Koop üstlendiği misyona uygun olarak hemen faaliyete başlamıştır. 1987 yılında da Dünya Konut Yılı Ödülü'nü almıştır. Batıkent projesi başlangıçta sosyal konut projesiydi. Ancak zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almış ve Ankara'nın gözde yerleşim alanlarının başlarında gelmeye başlamıştır. Batıkent, bu gelişimleri ile haliyle araştırmacıların da dikkatini çekmiş, çeşitli yönlerden araştırmalar yapılmıştır [kaynak belirtilmeli].

Çıkan sonuç:

  • Sosyo-kültürel seviyesi yüksek,
  • Ekonomik seviyesi orta ve orta üzeri insanların oturduğu bölge olarak tanımlanmıştır.

 

Konumu

Batıkent, Kızılay ve Sincan'a 15 km uzaklıkta, İstanbul Devlet Yolu olarak adlandırılan karayolunun hemen kuzeyinde yaklaşık 10 milyon m2'lik bir alana kurulmuştur. Ostim'le birleşiktir.

 

Ulaşım

Ulaşım Kızılay'dan metro ve 297 ile 220 ve 221 numaralı özel halk otobüsleri vasıtasıyla, Ulus'tan, metro ve Rüzgarlı Sokak'tan kalkan dolmuşlarla sağlanır. Ayrıca Abidinpaşa'dan otobüsle, Eryaman'dan metro otobüsleri ile, Sincan'dan minibüslerle ve Keçiören-Demetevler hattından geçen dolmuşlarla da ulaşmak mümkündür. Ulaşım, Kızılay'a metro ile 22 dakika, özel halk otobüsü ile yaklaşık 35 dakika; Keçiören'e minibüs ile yaklaşık 45 dakika; Sincan'a minibüs ile yaklaşık 25 dakika ve Eryaman'a otobüs ile yaklaşık 15 dakikadır. Ayrıca sadece öğrenciler için Bilkent Üniversitesi, Hacettepe Beytepe Kampüsü, Ankara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (saat 07.45 ve 09.00 arası), Başkent Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi kampüslerine metro istasyonundan kalkan servisler de mevcuttur.

 

Ekonomi

Batıkent, Ostim'e yakın olması, İstanbul yolu üzerinde olması nedeniyle emlak piyasasında talep gören bir semttir. 2007 yılında, Batıkent'te bulunan gayrimenkullerin fiyatı ortalama ayda %10 artmıştır. Fakat, bu artışlara rağmen Batıkent'teki emlak fiyatları şehir içine göre oldukça düşük seviyededir. Son yıllarda Batıkent'e yapılan Atlantis AVM, Meydan Batıkent, Batı Park AVM, CarrefourSA, Gimsa ve Kiler alışveriş merkezleri semtteki ekonomik hayatı canlandırmıştır. Fakat, bütün bu yatırımlara rağmen Batıkent'te yaşayanların çoğu Batıkent dışında çalışmaktadır. Bu nedenle, Batıkent kendi başına bir ekonomik merkez haline gelememiştir.

 

Kaynak : Vikipedi

 


Batıkent ile ilgili istatistiksel bilgilere Rakamlarla Batıkent sayfamızdan ulaşabilirsiniz.