24.06.2014

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

16119
görüntüleme

Batıkent'in "Central Park"ı: Batıkent Kent Merkezi Parkı

Batıkent'in "Central Park"ı: Batıkent Kent Merkezi Parkı

Ankara Büyükşehir Belediyesi Yenimahalle İlçesi Batıkent Mahallesi Kent Merkezinde bulunan proje alanı yaklaşık 320.250 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. Kentin gelişmiş bir bölgesi olan bu alanda önerilmiş olan çevre düzenlemeleri ile dinlenme, eğlence ve spor aktivitelerinin bulunduğu bir alan oluşturularak çevre sakinlerinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanacağı bir rekreasyon alanı tasarlanmıştır.

Hızla değişen yaşam koşulları ve yenilenme içinde olan hayat tarzlarımız, uzun süren çalışma saatleri, ihtiyaçlarımız ve tercihlerimiz, yaşam alanlarımızda da sürekli bir çeşitlilik gerektirmektedir. Bunun sağlanabilmesi için de tasarlanan mekanların esneklik ve uyum özellikleri taşıması gerekmektedir.

Kentin açık alan ve rekreasyon ihtiyacının karşılandığı proje önerisinde çevre sakinleri ve halkın tüm aktivitelere dahil olma şansı vardır. Yerleşim alanları ile içiçe olan proje alanında yeşilin ve su öğelerinin bir arada bulunması çok çeşitli aktivite merkezlerinin tasarlanmasına olanak verdiği gibi estetik açıdan da bu merkezlerin değerini arttırmakta, çevre sakinleri ve özellikle çocuklar için etkileyici bir yaşam merkezi olmasını sağlamaktadır.

Proje alanının kalbinde tasarlanan gölet, içerisinde barındırdığı adalar ve su gösterileri ile alanın sürekli canlı kalmasını sağlamakla birlikte aynı zamanda da aktivite merkezi olarak ön plana çıkmaktadır. Adalara ismini veren aktivite merkezleri Evcil Hayvanlar Adası, Kondisyon Aletleri Adası, Çocuk Bahçesi Adası, Su Eğlence Adası, Spor Yetenek Adası, Şişme Oyuncak Adası, Kaykay Adası, Çocuk Adası, Paten Adası, Çay Bahçeleri Adası, Mini Golf Adası’ndan oluşmaktadır.

Projedeki açık alan sürekliliği, kentin mevcut yeşil dokularıyla birleşerek, odak noktalarını ve meydanları birbirine bağlayan büyük bir kent parkıyla açık alan şebekesinin kentsel alanla bütünleşmesini amaçlamaktadır. Bu kent parkında kültürel alanlara, rekreasyon alanlarına, çocuk oyun alanlarına, yaya ve bisiklet yollarına, yeşil alanlara yer verilmiştir ve her mekan için önerilen kentsel donatılarla görsel ve fiziksel kalite arttırılmıştır. Böylece kentte yaşayan insanların gürültüden, bina ve insan yoğunluğundan kaçarak doğa ile iç içe olmasına, çeşitli rekreasyonel faaliyetlerde bulunmasına, fiziksel ve psikolojik olarak dinlenmelerine olanak sağlanmıştır. Ayrıca bu alan kent iklimini olumlu etkileyerek, rüzgar ve gürültü perdesi olarak da işlev görmektedir.

Alandaki düzenleme çalışmasında mekanların algılanabilirliğinin sağlanması için topoğrafik yapı ve eğim yönleri dikkate alınmıştır. Arazinin değişken topoğrafik yapısını kullanarak oluşturulan mekanlar, yer yer bakı terasına, yürüyüş yollarına, piknik alanlarına ve amfilere dönüştürülmüş, kafeterya, büfe, restoran, çocuk oyun alanları gibi ilgi alanlarının hem birbirlerinden hem de yürüyüş yolları ve otoparklardan ayrılmasını sağlamıştır. Bu etkinlik alanları, çiçek bahçeleriyle oluşan renk peyzajı, bitkisel düzenlemeler, aydınlatma ve su elemanlarıyla tamamlanmıştır. Gölge ve serinlik veren ağaçlık alanlar mekan tüketimini zenginleştiren ve mekanın her mevsim kullanımını destekleyen öğelerdir. Benzer şekilde, aydınlatma da alanın gece ve gündüz güvenli kullanımını sağlamaktadır.

Parkta, karşılıklı iletişimi güçlendiren, yaşlılar, çocuklar ve engelliler için kullanım güvenliği ve kolaylığı sunan mekanlar düşünülmüştür. Binalar tamamen kamusal kullanıma açık olup, parkın bir parçası haline gelmiştir ve kullanıcıların yararlanabilecekleri çok sayıda sosyal aktivite alanından oluşmuştur. Bu mekanlar keyifli zamanlar geçirilip ihtiyaçların karşılanabileceği yaz kış hizmet verebilecek şekilde düşünülmüştür.

Parka gelen ziyaretçilerin otomobillerini sorunsuz olarak park edebilmelerini sağlamak amacıyla yeteri kadar açık otopark alanı tasarlanmıştır. Ayrıca güvenliğin sağlanması amacıyla rekreasyon alanına giriş ve çıkışların denetlenebilmesi için giriş kontrol yapısı yerleştirilmiş olup, bağlandıkları dolaşım alanlarıyla, kullanıcıların alana katılımlarını kolaylaştırmaktadır.

Kubat Büyüledi

Batıkent / 16.06.2014

Ankara' da Akıllı Kart Dönemi

Ankara / 16.06.2014

Batıkent'te yol çöktü!

Batıkent / 06.06.2014

Batıkent metrosunu su bastı

Batıkent / 05.06.2014

Başkan Yaşar'dan Kütüphane Müjdesi

Batıkent / 02.06.2014