16.06.2014

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

2379
görüntüleme

Ankara' da Akıllı Kart Dönemi

Ankara' da Akıllı Kart Dönemi

Toplu taşımada yeni “Elektronik Bilet Toplama Sistemi”nin hizmete girmesiyle, yepyeni bir dönemi başlatan EGO, artık eski biletleri tamamen mazide bırakacak. Bir süredir test uygulamaları devam eden ve günlük yaşantımızda kabul gören Ankarakart’ın test çalışmaları sona erdi.

Eski sistemde kullanılan indirimli (öğrenci ve öğretmen) biletlerinin kullanımı 16 Haziran Pazartesi günü sona erecek. Tam bilet satışları ise 1 Temmuz itibari ile durdurulacak. Başkentliler bu tarihlerden sonra sadece kırmızı, turuncu ve mavi renklerdeki Ankarakartlardan edinebilecek.

Öğrenciler ve diğer indirimlilerin kullandığı “kırmızı” renkteki Ankarakart ile serbest kullanım için hazırlanan “turuncu” renkteki Ankarakartlar, Ankarakart İşlem merkezlerinden dağıtılırken, tam bilet olarak kullanılan “mavi” renkteki Ankarakartlar hem kiosk, hem bilet gişeleri hem de çeşitli bayilerde, bir seferliğine ödenen 5 TL karşılığında satılıyor. Daha sonra kart sahipleri istedikleri miktarda parayı kartlarına yükleyebiliyor.

Başkentlilerin, www.ankarakart.com.tr adresinden de kredi kartı ile online dolum yapabilmeleri için de çalışmalar sürüyor.

Şimdiden 800.000 Başkentli Ankarakart Aldı

Kırmızı renkteki indirimli kartların dağıtımının başlamasıyla 2013 yılı Ekim ayında Başkentlilerin hayatına giren Ankarakart’ın kullanımı henüz test aşamasında iken kısa sürede oldukça yaygınlaştı. İndirimli kart kullanıcılarının sayısı 322 bine ulaşırken, yaşlı, engelli ve bazı meslek gruplarına 2013 Aralık ayından bu yana dağıtılmakta olan turuncu serbest kartların sayısı 294 bini geçti.

Tam kartların satışa sunulmasıyla birlikte 295 bine yakın Başkentli mavi renkli Ankarakart sahibi oldu ve sistemde yaklaşık 800 bin kişi Ankarakart kullanmaya başladı.

Akıllı Durak ve Akıllı Monitörler

Ankarakart’ı Başkentlilerin hizmetine sunan yeni Elektronik Bilet Toplama Sistemi, pek çok başka yeniliği de beraberinde getiriyor.

Toplu taşımacılığı daha da “akıllı” bir sistem haline getiren yeni uygulamalar ile yolcular artık durakta beklerken, bekledikleri otobüsün ne zaman geleceğini gösteren 100 adet akıllı durağa kavuşuyor. Ayrıca akıllı kart bakiyelerini gösteren “kredi göster cihazı” da Ankara’nın muhtelif yerlerindeki yoğun duraklarda hizmet vermeye başlıyor.

Otobüslerin içerisinde yer alan ve öncelikli olarak görme ya da duyma engelli vatandaşlara hizmet verecek olan “Araç İçi Yolcu Bilgilendirme Sistemi”nin kurulumları da tamamlandı. Test çalışmaları devam eden bilgilendirme sisteminin yanı sıra araçlar toplumsal ve asayiş olaylarına karşı yolcu güvenliği açısından çok önemli olan, 30 gün boyunca kayıt yapabilen, merkezden canlı izlenebilen kamera sistemi ile de donatıldı.

%10 Tasarruf Bekleniyor

EGO Genel Müdürlüğü, sistemin tam olarak devreye girmesi ve istenilen istatistiksel verilere ulaşılması ile öncelikle kayıp kaçakların önüne geçilmesinde yüzde 10 tasarruf elde edilmesini hedefliyor. Ayrıca alınacak veriler otobüs hatlarının arz talep dengesi içerisinde optimum şekilde planlanmasını sağlayacak ve akaryakıt ile yedek parça gibi giderlerden tasarruf edilmesini sağlayacak.

EGO Hak Sahiplerini Uyardı

Öte yandan, EGO yetkilileri serbest kart kullanıcılarını “usulsüz kullanıma” ilişkin uyardı. Serbest kartların sadece hak sahipleri tarafından kullanılması zorunluluğunu hatırlatan yetkililer, “Yetkili personellerimiz kontrollerini mutat şekilde yapmaktadır. Serbest kartların usulsüz kullanılması, hak sahipleri yerine başka şahıslar tarafından kullanılmasının tespiti durumunda, cezai yasal işlem başlatılmakta ve hak sahibinin kartı bir daha verilmemek üzere iptal edilmektedir” diye uyarıda bulundular.

Batıkent'te yol çöktü!

Batıkent / 06.06.2014

Batıkent metrosunu su bastı

Batıkent / 05.06.2014

Başkan Yaşar'dan Kütüphane Müjdesi

Batıkent / 02.06.2014

Batı Bulvarı son aşamada

Batıkent / 20.04.2014

Ankara'da şiddetli dolu, her yeri beyaza bürüdü

Ankara / 15.04.2014