13.10.2014

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

2339
görüntüleme

Göz göre göre ‘engel’liyoruz

Göz göre göre ‘engel’liyoruz

Tek başına Kızılay’a çıkıp, görme engellilerin kentte karşılaştıkları sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan Aktif Görme Engelliler Derneği Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, kendilerine en büyük engeli birlikte yaşadıkları sağlıklı insanların çıkardığını söyledi. Hasanoğlu, sarı şerit ihlalleri ile çalışmayan asansörlerden dert yandı.

Başkent’te yaşayan görme engellilerin sorunlarına dikkat çekmeyi amaçlayan Aktif Görme Engelliler Derneği Başkanı Şerafettin Hasanoğlu, yalnız başına sokağa çıkıp, Kızılay’da tur attı. Kentteki birçok engele, sağlıklı vatandaşların duyarsızlığı nedeniyle yeni engeller eklendiğine dikkat çeken Şerafettin Hasanoğlu, “En büyük sorun sarı şeritlerin ihlali ve çalışmayan engelli asansörleri” dedi.

Ankara Hürriyet’in, kentin merkezi ve en kalabalık noktası Kızılay’da adım adım takip ettiği Hasanoğlu, şöyle konuştu:

FARK EDEN YOK

“Dernek olarak, vatandaşların bize karşı olan duyarlılığını artırmak için ‘Farkındalık Projesi’ adında bir proje başlattık. Proje kapsamında çıkardığımız ‘Beyaz Baston’ gazetesi ve açtığımız seRgilerle hem yetkililere hem de vatandaşlara sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bizi fark etmiyorlar ama yine de pes etmiyoruz.

SARI ŞERİT AYIBI

Özellikle, görme engelliler için kaldırımlara döşenen sarı şeritlerin, sağlıklı vatandaşlar tarafından ihlali en büyük problemimiz. Vatandaşlar sarı şeritleri, üzerinde yürüyerek kullandığımızı sanıyor ancak biz karşıdan gelen bir vatandaşla çarpışmamak için sarı şeritleri üzerinden yürümeden, sol ayağımızla takip ederiz.

YÖNÜMÜZÜ KAYBEDİYORUZ

Geçenlerde bir arkadaşımız, Balgat’ta kabloların yer altına alınması için yapılan çalışmalarda yerde kalan çimento ve taşlara takılıp, çimentonun içine düştü. Bu bize karşı yapılan bir saygısızlık ve ayıptır. Bazen de şeritlerin üzerine park edilen araçların etrafından geçmeye çalışırken yönümüzü kaybedip, kayboluyoruz.

ASANSÖRLER ÇALIŞMIYOR

Ortopedik engelli vatandaşlar için yapılan asansörler, bozuk olduğu için aylarca hizmet dışı bırakılıyor. Engelli arkadaşlarımız, yolun karşısına geçerken çevredekilerin yardımını istemek zorunda kalıyor. Aylarca onarılmayan asansörleri geçtim, 5-6 ay önce metro çıkışlarına yapılan raylı sistemleri çalıştıracak görevli dahi yok. Daha bunun gibi çok sıkıntımız var. Zamanla bunların yok olacağını umut ediyoruz.”

KEPENK ENGELİ

Ankaray ve Metro çıkışlarında, engellilerin kullanımı için yapılan merdiven asansörünün kullanılamaması, engelli vatandaşların tepkisini çekti. Engellilerin, merdivenlerden inmesini kolaylaştırmak için yapılan merdiven asansörünün raylarının, durağın kepengi tarafından kapatılıyor olması asansörün kullanılamamasına neden oldu.

ENGELLİ OTOPARKI MECLİS GÜNDEMİNDE

Ankara’da yaşayan Mustafa Engin adlı engelli vatandaş, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşadığı otopark sorununu Meclis’e taşıyarak, hastane otoparkında engellilere daha fazla yer ayrılması ve otoparkların ücretsiz hale getirilmesi konusunda TBMM Dilekçe Komisyonu’ndan talepte bulundu.


Konuyu görüşen komisyona Gazi Üniversitesi’nden verilen cevapta ise ücretli otoparkın Tıp Fakültesi Hastanesi Yardım Derneği tarafından işletildiği belirtilerek, güvenlik görevlilerinin engelli vatandaşlara yardımcı olduğu, engelli otoparkının dolu olduğu zamanlarda personel otoparkı ve ihtiyaca göre hastane bahçesindeki özel araçlara ayrılan yerin kullandırıldığı ve mağduriyete sebebiyet verilmediği söylendi.

Kaynak : Hürriyet

Mogan’ı kurtaracak beş imza

Ankara / 02.10.2014

'Mobil kaza tespit tutanağı' hizmete alındı

Gündem / 02.10.2014

Yenimahalle’de Dünya Gıda Günü Kutlanacak

Ankara / 29.09.2014

Kurban Kesim Yerleri

Batıkent / 29.09.2014

Sokakta kurbana bin 51 TL ceza

Ankara / 26.09.2014