20.09.2015

N. Emre Akdemir
tarafından eklendi

4069
görüntüleme

Batıkent'e üniversite kurulması için kanun teklifi

Batıkent'e üniversite kurulması için kanun teklifi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara’nın Yenimahalle İlçesi sınırlarındaki Batıkent’te “Batıkent Mustafa Kemal Atatürk Üniversitesi” kurulması için çalışmalara başladı.

Emir, TBMM Başkanlığı’na, 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında kanun teklifi verdi.

Murat Emir teklifin gerekçesinde şunlara değindi:

“Batıkent, Ankara’nın Yenimahalle İlçesi'ne bağlı ve 215.330 kişinin yaşadığı, nüfusu birçok ilden fazla olan bir semtimizdir. Bağlı olduğu Yenimahalle İlçesi'nin yaklaşık üçte biri kadardır. Kuruluş amacı, dar gelirli grupları konut sahibi yapmak olan Batıkent, bugün her gelir grubuna ev sahipliği yapmaktadır. Batıkent, Vedat Dalokay’ın 1973 yılında Ankara Belediye Başkanlığı’na seçilmesi ile birlikte, çarpık kentleşme sorununa çözüm olarak oluşturulmuştur. Projenin hayata geçirilmesi için bugünkü Batıkent’in hemen hemen tamamı kamulaştırılmıştır. Kent-Koop, 1979 yılında katılımcı, demokratik bir şekil içerisinde kurulmuş ve örnek çalışmalarıyla 1987 yılında da Dünya Konut Yılı Ödülü’nü almıştır. Batıkent, başlangıçta sosyal konut projesiyken, zaman içerisinde çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü halini almış ve Ankara’nın gözde ve modern yerleşim birimi olmuştur. Sadece Yenimahalle İlçesi bile, 1564 ortaöğretim derslik ve 39.156 ortaöğretim öğrencisiyle bir üniversiteyi hak edecek potansiyele sahiptir.”

Ankara Milletvekili Emir, eğitimin en üst halkası olan üniversitelerin, toplumsal yaşamda ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtmiştir. Emir, eğitimin, toplumun sosyo-kültürel, politik, ekonomik değer ve beklentilerine yanıt veren bir sistem olduğunu, bu sistem içinde de akademik eğitimin büyük önem taşıdığını aktarmıştır. Üniversitelerin, yükseköğretim kurumları olmanın yanı sıra, bölge için gelir yarattıklarını ve kültür-bilim ürettiklerini, bu yönüyle ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkı verdiklerini söylemiştir.

Milletvekili Murat Emir, üniversitelerin, teknolojik yenilikler yaratması, bilgi üretmesi ve bu bilgi ve deneyimlerini çevresine yayması, yaşam boyu eğitim programları ve topluma hizmet uygulamaları sunması gibi geleneksel işlevleri bulunduğunu, ülkemizdeki teknik ve sosyal gelişmeler ile nüfus artışı sonucunda, mevcut üniversitelerin var olan bu ihtiyaçları karşılamada yetersiz kalması sonucu yeni devlet üniversitelerinin kurulmasını gerektiğini belirtmiştir.

Murat Emir, “Bu nedenlerle; dinamik nüfusun ve modern kent yaşamının öncüsü Batıkent’te, kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün adıyla yeni bir üniversite kurulması uygun olacaktır” diyerek kanun teklifinin gerekçesini sonlandırmıştır.

Halk Ekmek 6. satış mağazasını Batıkent'e açıyor

Batıkent / 19.09.2015

Işıksız bulvarda eylem hazırlığı

Batıkent / 30.08.2015

Çakırlar’da kavşak çilesi

Batıkent / 19.08.2015

Ankara Bulvarı trafiğe kapatılacak

Ankara / 11.08.2015

Ankara’da Havaş seferleri tekrar başladı

Ankara / 10.08.2015