03.04.2015

Batıkent Admin
tarafından eklendi

3917
görüntüleme

Ankara'nın yeni heykeli: "Transformers robotu..."

Ankara'nın yeni heykeli: "Transformers robotu..."

Ankara'nın yeni heykeli, Ankara'da inşası süren tema park için Çin'den getirilen Transformers robotu... Tema parkın yetkilileri, Gökçek'in dünyayı gezerek Ankara'yı güncel tutmaya çalıştığını söylüyor. Tema parka bugüne kadar 500 milyon liranın üzerinde harcama yapıldı.

Meclis'in hemen karşısındaki kol saati heykeli ve Ankara'nın her girişine yapılan tarihi kapılardan sonra başkent Ankara’nın yeni bir heykeli daha var: Transformers filmindeki Otobot. Atatürk Orman Çiftliği Kavşağı’na yerleştirilen bu Otobot heykelini, kavşaktan geçen Ankaralılar şaşkınlıkla izliyor.
Robot heykeli, Gökçek’in isteği üzerine 2016 yazında bitmesi planlanan, Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) inşası süren Ankapark isimli tema parkı tanıtım amacıyla konuldu.
Çin’den satın alınan ve çelik iskelet üzerine granit mermerden yapılmış heykel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ‘prestij projem’ dediği Ankapark’a konulacak robotlardan sadece biri.
“Başkan, ‘Sadece bize kalmasın, herkes görsün’ dedi”
Ankapark Koordinasyon Merkezi’nin bahçesinde bu robotlardan, biri daha küçük boyutlarda iki adet daha var. Dünyanın ve Türkiye’nin farklı yerlerinde yapılan tema parkların örnekleri almaması için fotoğraflarının çekilmesine izin verilmeyen bu robotlar da, Koordinasyon Merkezi çalışanları tarafından ‘Bayan Otobot ve çocuk Otobot’ olarak tanımlanıyor.
Al Jazeera’ye konuşan proje yetkilisi, Melih Gökçek’in inisiyatifiyle heykelin kavşağa konulduğunu anlattı:
“Başkan bunu örnek projeleri incelerken görmüş, çok beğenmiş. Biz de yaptırıp satın alınca 'sadece bize kalmasın, herkes görsün' dedi ve oraya konulmasını istedi. Tanıtım amaçlı olarak park açılana kadar orada kalmasını düşünüyoruz şimdilik.
“Oraya konulma sebebi, Ankapark’ı kimse tanımıyor, biz tanıtmaya çalışıyoruz. İçinde neler olacağını bilmiyor insanlar. ‘O bölgede bizim Çin’den satın aldığımız granit Transformerslar’ın bir tanesini göbeğe koyalım’ dedi başkan. Hem tanıtım amaçlı, hem de AOÇ Kavşağı bizim tema parkın en güzel ve en önemli kavşağı. Burada bir tema park şantiyesi olduğunu hissetsinler.”
‘Gökçek Ankara’yı güncel tutuyor’
Yetkili, hem projenin hem de heykelin, Gökçek’in Ankara’yı yenilemek için gerçekleştirdiği projelerden biri olduğunu söylüyor ve ekliyor: Başkan’ın hayalini kurguluyoruz:
“Başkan devamlı olarak dünyayı gezip Ankara’yı güncel tutuyor. Transformers da gördüğü örneklerden biri. Biz Başkan’ın hayalini kurguluyoruz, onun hayalini gerçekleştiriyoruz. Burada 30 memur var, çoğu mimarlardan oluşan teknik ekip hepsi. Başkan Ankapark’ı ilk kez 2007’de hayal etti. 2012 Aralık’ında proje başladı, ilk inşaat ise 2013 Haziran’da başladı.”
500 milyon Türk Lirası’nın üzerinde harcama yapıldı
2015 yaz sonunda yüzde 60’lık kısmının bitmesi planlanan Ankapark’ı henüz kimin işleteceği netleşmedi. Belediye işletecek olursa öngörülen, yüzde 60’lık kısmının hızla faaliyete geçmesi. Ancak parkın ihaleyle özelleştirilmesi de ihtimaller arasında.
AOÇ’de inşası süren parkın toplam alanı 1 milyon 200 bin metrekare, bunun 300 bin metrekaresi otopark. Henüz alımlar devam ettiği için bütçede sürekli değişimler yaşandığını söyleyen yetkili, bugüne kadar yapılan harcamaları şöyle açıklıyor:
“Tema park için devam ediyor alımlarımız. Şu an 500 milyon liranın üzerinde bir bütçemiz var, harcama rakamımız 500 milyonun üzerinde. Öngörümüz ise bundan daha fazlasının gitmeyeceğini düşünüyoruz, 150 milyondan sonra biter büyük ihtimalle. Ama her çizilen proje ihaleye çıkıyor, maliyet oluşturuluyor. Bunların kaç lira edeceğinin teker teker netleşmesi lazım.”
Yetkili, bu bütçenin ABD’nin Florida eyaletindeki, dünyanın en büyük film yapım şirketlerinden biri olan ve yılda 8 milyon ziyaretçi bulunan Orlando Universal Studios tema parkına kıyasla çok düşük olduğunun da altını çiziyor:
“Orlando’daki Universal Studios Harry Potter 2’yi açtı, atraksiyonlardan sadece bir tanesi. Bunun için harcadığı para 250 milyon dolar. Başkanımız sağ olsun biz bütün her şeyi çok ucuza alıyoruz. Türkiye’de bizim işçilerimiz ve tamamen Türk insanı yaptığı için.”
20’ye yakın sayıda alınması planlanan Transformers heykelleri ise Çin’den sipariş ediliyor. Bu heykeller Transformers oyuncağının önünde çocukların fotoğraf çekilmesi için kullanılacak.
Kaynak: Al Jazeera

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Laboratuvar Sonuçları

Batıkent / 30.03.2015

OSTİM'e teknik kütüphane

Ankara / 29.03.2015

Metro'nun dibinde yol çöktü

Ankara / 28.03.2015

Doğalgaza zam yapılacak mı?

Gündem / 27.03.2015

6 yılını anlattı, yeni projeleri açıkladı

Ankara / 26.03.2015