05.03.2016

Batıkent Admin
tarafından eklendi

2978
görüntüleme

GİMAT dünyayı doyurur

GİMAT dünyayı doyurur

Ankara Hürriyet, geçmişi 1800’lü yıllara dayanan ve 41 yıl önce dernekleşen GİMAT’ı gezip esnafı dinledi. 2 bin 500 üyesi bulunan GİMAT’taki bin işyeri, 10 bin kişiyi istihdam ediyor. “Türkiye’yi doyurur” sloganıyla ülkenin dört bir yanına ürün gönderen GİMAT’ın 2017 hedefi için hazırladıkları yeni sloganları ise şöyle: GİMAT DÜNYAYI DOYURUR.

Ankara’da, 1975 yılında kurulan Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancıları Derneği’nin (GİMAT) geçmişi, 1800’lü yıllarda Ankara Kalesi civarında ‘toptan’ gıda alım, satımı yapan esnafa dayanıyor. Dernekleşmelerinin ardından geçen 41 yılda, gıda sektöründe Türkiye’nin en büyük organize toptancılık merkezlerinden biri haline gelen GİMAT, bugün Türkiye’nin dört bir yanına satış yapıyor. 
2 bin 500’ü aşkın üyesi bulunan ve 10 binden fazla kişiyi istidham GİMAT, “Türkiye’yi doyurur” sloganıyla çalışıyor. Ankara Hürriyet, hareketliliğin hiç durmadığı GİMAT’ta bir günün nasıl geçtiğini takip etti.

GÜN 08.00’DE BAŞLIYOR

GİMAT’ta gün, saat 08.00’de başlıyor. Toptancı esnafı, iş yerlerine gelip, kepenklerini açıyor. Toptan satışın yanı sıra perakende satış da yapan esnafın bazıları, ürünlerini dükkanın önüne çıkarıyor. Mal sayımı ve kontrollerle geçen bir saatlik hazırlık sürecinin ardından GİMAT’ta hareketli saatler başlıyor. Kamyonlar, farklı illere yaptıkları teslimatlardan dönüp, yeniden mal almak için iş yerlerinin önüne park ediliyor.

 

HAREKETLİLİK HİÇ DURMUYOR

Depo ya da dükkanların önünden istif makinaları, forklift ve trasnpaletler yardımıyla mal indirilip, yükleniyor. İndirme işleminin bitmesinin ardından kamyon şoförleri, bir sonraki sevkiyata kadar boş buldukları alanlara kamyonlarını çekip, dinleniyor. Dorsesi malla yüklenen kamyon şoförleri de kilometrelerce sürecek yeni yolculuklarına çıkıyor. Gün boyu devam eden sevkiyat işleri, havanın kararmasıyla azalıyor. Ancak GİMAT’taki hareketlilik gece saatlerinde de devam ediyor.

 

ANKARA EKONOMİSİNE DOĞRUDAN KATKI

GİMAT’ın Ankara ve ülke ekonomisine büyük katkısı olduğunu belirten Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Ankara Toptancıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Recai Kesimal, şunları söyledi:
“GİMAT, hem yapısı hem de fiziki yapılanmasıyla değerlendirildiği zaman organize toptancılık alanında Türkiye’de ilktir. GİMAT dünyasına baktığınızda Ankara ekonomisine doğrudan bir katkısı olduğu açıkça görülür.
GİMAT olarak en iyiyi, en ucuza satıyoruz. Toptan satışın yanı sıra, firmalarımızın çoğu perakende satış da yapıyor. Perakende satışlarımızda, süper marketlerdekine oranla vatandaşın kârı en az yüzde 25’tir. Örneğin aylık mutfak masrafı bin TL olan bir aile, GİMAT’a geldiğinde 750 liraya rahatlıkla bu alışverişini yapabilir. Toptancı algısının da yıkılması lazım. Perakende alışveriş yapan vatandaşlarımıza süper marketlerde verilen hizmetleri sağlıyoruz.”
Öte yandan Kesimal, bu yıl sonunda açmayı hedefledikleri GİMAT Gross ile 41 yıllık sloganları “Türkiye’yi doyurur”u, “GİMAT dünyayı doyurur” ile değiştireceklerini kaydetti.

 

ESNAF NASIL ANLATIYOR

Ankara Hürriyet, GİMAT’ı, GİMAT’ın sahibi esnaftan da dinledi.

* Aykut Dinler
40 senedir buradayız. Burada gün 08.00’de başlar, işler ne zaman biterse de o zaman sona erer. İşler kış aylarında biraz durgun olsa da yoğunluk hep vardır. 

* Ayhan Yavuz
37 senelik esnafız. GİMAT’ta her dakika sevkiyat var. Sürekli mal gelir, mal gider. Sadece toptan değil perakende satışlar da yapıyoruz. Bazı arkadaşlar küçük kamyonlarla şehir içine mal götürür. Biz ise kapı önünde sıcak satış yapıyoruz. Buradan yapılan perakende alışveriş, ekonomik olarak çok uygun.

* Şahin Tuncel
30 senedir buradayız. GİMAT sadece Ankara değil Türkiye için önemli bir gıda merkezi. Piyasa burada belirleniyor. Kış mevsiminde,hava şartlarından dolayı işlerimiz düşer ama bahar ile yine artar.

Kaynak : Hürriyet

Özel Haber

Batıkentli Halk Ekmek Atlantis Cafe'yi sevdi

Batıkent / 03.03.2016

Otonomi'ye gitmemek için emlakçı oldular

Ankara / 02.03.2016

Batıkent metrosunda ikinci aktarmaya vatandaş tepkili

Batıkent / 01.03.2016

Zabıta oto galericileri uyardı: 1 Mart'a dikkat

Ankara / 29.02.2016

Batıkent semt sahası yenilendi.

Batıkent / 28.02.2016