24.12.2014

Batıkent Admin
tarafından eklendi

2251
görüntüleme

Gazda 1 lira hesabı

Gazda 1 lira hesabı

PTT’nin, her doğalgaz işlemi için aldığı 1 liralık bedelin iptali ve alınan ücretlerin iadesiyle ilgili Sincan Tüketici Hakem Heyeti karar aldı. PTT’nin karara itiraz ettiğini ancak Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi’nin itirazı reddettiğini belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Tüketici PTT’den gaz alırken 1 TL hizmet bedeli ödememeli. İsterse konuyu icraya kadar götürmeli” dedi.

Başkent Doğalgaz AŞ adına, bayilerinde doğalgaz satışı yapan PTT, tüketicilerden her işleme karşılık 1 lira bedel alıyor.
1 liralık işlem bedelinin tüketiciye iade edilmesi konusunda Sincan Tüketici Hakem Heyeti karar aldı. PTT, kararın iptali için Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, PTT’nin aldığı 1 liralık işlem ücreti ile ilgili itirazı, “PTT ile Başkent Doğalgaz AŞ arasındaki hukuki ilişki, davalı olan tüketici dışında bir işlemdir ve tüketici yönünden bir bağlayıcılığı da olmadığı” gerekçesiyle reddetti. 
Karara göre vatandaşların 1 liralarını, dekontlarıyla birlikte isteyebileceğini söyleyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Mahkeme kararını alıp, Tüketici Mahkemesi’ne dekontuyla başvuran vatandaş, büyük ihtimalle lehine çıkacak olan sonuçla birlikte verdiği 1 liraları talep edebilecek. Ödenmediği takdirde konu icraya kadar gider” diye konuştu.  
Konuyla ilgili olarak, Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi’nin kararında şöyle denildi:

DOĞRUDAN HUKUKİ İLİŞKİ YOK
“Davacı olan PTT’yle davalı tüketici arasında doğrudan kurulmuş bir hukuki ilişki yoktur. Tüketici lehine karar veren tüketici hakem heyetinin kararına itiraz eden PTT, Başkent Doğalgaz AŞ’nin bayisi durumundadır. Bayi durumunda olan davacı PTT ile Başkent Doğalgaz AŞ arasındaki hukuki ilişki, davalı olan tüketici dışında bir işlemdir ve tüketici yönünden bir bağlayıcılığı da olmadığı açıktır.

HAKSIZ ŞARTLAR BAĞLAYICI DEĞİLDİR
Öte yandan, yüksek yargı kararlarında da değinildiği gibi, satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birinin tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.“

KARARI ÖRNEK GÖSTERİN
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, dernek olarak PTT şubelerinden doğalgaz alımı yapan ya da çeşitli kurumlara fatura bedeli ödemek için PTT’ye 1 lira hizmet bedeli ödeyen tüketicilere, “Derneğimizin internet sayfasından Ankara Batı 3. Tüketici Mahkemesi kararını indirip, örnek göstererek ikamet ettiğiniz yerdeki Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunabilir ve PTT şubesine ödemiş olduğunuz 1 TL’nin tarafınıza iade edilmesi konusunda karar alınmasını isteyebilirsiniz” çağrısı yaptı.

http://www.hurriyet.com.tr/ankara/27830395.asp

 

 

Ankara'da Yüzlerce araç birbirine girdi

Ankara / 24.12.2014

Ortaokullara zorunlu kariyer dersi

Gündem / 24.12.2014

Açıköğretim Sistemi Güz Dönemi Ara Sınav Sonuçları Açıklanmıştır!

Gündem / 23.12.2014

Turgut Özakman Yüzme Havuzu'nda yüzme kursları başladı

Batıkent / 20.12.2014

Ankara'da kar yağışı bekleniyor!

Ankara / 20.12.2014