17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

4162
görüntüleme

Ulus Hali yıkılıyor

Ulus Hali yıkılıyor
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dar gelirlilerin alış veriş merkezi olan, ucuz gıda maddeleri, taze sebze ve meyve sağladığı Ulus Hali'nin, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi çerçevesinde yıkılacağını söyledi.

Gökçek, yaptığı açıklamada, Ulus Hali'nin yerine İstanbul'daki Kapalıçarşı benzeri kuyumcuların, halıcıların bulunacağı 3 katlı alışveriş merkezi yapılacağını bildirdi.

Turizm potansiyelinin artırılması çerçevesinde kentin tarihi dokusunun da elden geçirileceğini anlatan Gökçek, bu çerçevede uygulamaya konulacak Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi'nin önemli olduğunu söyledi.

Ulus Hali'nin, Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi çerçevesinde yıkılacağını anlatan Gökçek, halin yerine İstanbul'daki Kapalıçarşı benzeri kuyumcuların, halıcıların bulunacağı 3 katlı alışveriş merkezi yapılacağını ifade etti.

Yeni alışveriş merkezini 100 bin metrekare alan üzerinde inşa edileceğini anlatan Gökçek,''3 katlı inşa edilecek alışveriş merkezinin her katında ayrı bir faaliyet yürütülecek. Mesela, alışveriş merkezinin 1 katında kuyumcular, 1 katında halıcılar bulunacak. Burası kentin ticari hayatına da önemli katkılarda bulunacak''dedi.

Melih Gökçek, yeni alışveriş merkezini özel sektöre inşa ettirmeyi planladıklarını belirterek, inşaatın tamamlanmasının ardından alışveriş merkezinin üzerine bir de otel yapılabileceğini söyledi.

Gökçek, Ulus Hali'nde faaliyet gösteren esnafın da mağdur edilmeyeceğini, alışveriş merkezi tamamlandıktan sonra belediyenin payına düşen dükkanlardan bir kısmının esnafa kiraya verileceğini belirtti. ULUS HALİ NİÇİN YAPILDI?

1929 Tahtakale yangını sonrasında açılan Posta Caddesi'nin Doğu ucundaki yapı, 1937 yılında Robert Oerley tarafından tasarlanmış ve ardından uygulanmıştır. Dolayısıyla 77 yıldır bütün Ankara halkının ucuz alışveriş yapabildiği, Ulus'u ‘Ulus'yapan ve canlılığını dinamizmini artıran Hal Binası her şeyden önce işlevsellik değerine sahiptir.

Yapının son derece etkileyici lineer düzeni ve 1937 gibi henüz betonarme teknolojisinin çok yeni olduğu bir dönemde tasarlanması dahi zor olan güçlü göğe doğru açılan geniş betonarme saçakları gibi unsurları, yaklaşık 80 yıl öncesinin tasarım anlayışını yansıttığı için ciddi bir belge değerine sahiptir.

Doğrusu Hal gibi çok yoğun bir kullanıma sahip bir yapının anı değeri de aynı oranda yüksektir.

Öte yandan yapının işlevinden kaynaklanan trafik sorunu aslında Ulus'un genelinden bağımsız değildir. Böyle olmasa dahi yapının kültürel önemini hiçbir şekilde azaltmamaktadır.

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011