17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3237
görüntüleme

Su sıkıntısı sinyalleri

Su sıkıntısı sinyalleri

Ankara'ya içme suyu sağlayan barajlardaki su miktarının, her geçen gün azaldığını ve son yılların en düşük seviyesinde olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, şunları söyledi: "Geçen Eylül ayının son haftasında şehir merkezine yoğun bir şekilde yağarak yaşamı olumsuz etkileyen yağmur, son 10 yılın en yüksek Eylül ayı ortalaması. Bir günde metrekareye 21.8 kilogram yağış düştü. Ancak kent içinde çok etkili olan bu yağış maalesef baraj havzalarına düşmedi. Baraj havzalarının bulunduğu yerlerde yağmurun çise şeklinde yağması nedeniyle, ne yazık ki mevcut su durumunda herhangi bir değişiklik olmadı. Umudumuz bundan sonraki yağışlarda".

Ankara'ya su sağlayan barajlardaki kullanılabilir su miktarının, bir yıl önce 426 milyon metreküp olduğunu, şu anda ise 254 milyon metreküp seviyesine indiğini belirten Başkan Gökçek, baraj havzalarının bulunduğu bölgelerde yeterli yağış olmaması halinde su kesintilerinin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Melih Gökçek, kış aylarında günde ortalama 800-900 bin metreküp, yaz aylarında ise 1 milyon - 1 milyon 200 bin metreküpün üstünde su tüketilmesine karşın, arızalar dışında bugüne kadar Başkent'te herhangi bir su kesintisi uygulanmadığını kaydetti. Barajlardaki su rezervlerini kamuoyu ile sürekli paylaştıklarını hatırlatan Gökçek, "Herkesin taktir edeceği gibi barajlardaki su miktarının artması sadece yağışlara bağlı. Biz de bu durumu vatandaşlarımızla paylaşarak, onlardan sularını tasarruflu kullanmalarını istiyoruz" dedi.

Başkent'in su ihtiyacını karşılamak amacıyla ASKİ'nin Kavşakkaya'da yeni bir baraj inşasını gerçekleştirdiğini hatırlatan Gökçek, şunları söyledi:

"Ankara'nın her geçen gün artan nüfusu içme ve sulama suyundaki tüketimini de artırmaktadır. Kurak ve yağışsız geçen mevsimlere bir de yaz aylarında suyun buharlaşması eklenince baraj havzalarındaki su rezervleri sürekli azalıyor. Ne yazık ki bu yılda böyle kurak bir mevsim yaşadık ve bu kuraklık barajlardaki su miktarının geçen yıla kıyasla yüzde 50 oranında azalmasına neden oldu. Biz içme suyu ihtiyacına çözüm bulmak için yeni bir barajın yapımına başladık. Çubuk ilçesine 60 kilometre mesafede inşaat çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamladığımız Kavşakkaya Barajı'nı yapıyoruz. 58 milyon metre küp su tutma kapasitesine sahip depo barajı işlevi görecek olan Kavşakkaya Barajı, kentimizin içme suyu ihtiyacını karşılamada önemli görev üstlenecek".

kaynak: ankaradayim

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011