17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3311
görüntüleme

Modern Çarşı tarih oldu

Modern Çarşı tarih oldu

Yıkımı yapan firmanın yetkilileri, çalışmaların yarın tamamlanacağını ve binanın bulunduğu alanın Ankara Büyükşehir Belediyesine arsa olarak tahsis edileceğini bildirdi.

İLKLERİN BİNASI

Türkiye'de modern mimarinin ilk ve en önemlilerinden biri olarak kabul edilen tarihi bina, ülkede yürüyen merdivenlerin kullanıldığı ilk bina olma özelliğini de taşıyordu. Ankara Valiliği ve Serbest Tüccarlar Anonim Ortaklığınca yaptırılan binanın geçmişi 1950'li yıllara dayanıyor. Bu tarihte Ankaralı işadamlarından oluşan bir grup"iş merkezi"yapmak üzere"Modern Çarşı Kooperatifi"ni kurup, arsa aramaya başladı. Bu sırada Posta Caddesindeki Devrim İlkokulunun"iş yerleri arasında kaldığı gerekçesiyle"yıkılacağını öğrenen işadamları, iş merkezinin bu alana yapılması için Ankara Vilayeti İl Özel İdaresi ile 1956 yılında bir anlaşma yaptı.

Dönemin önemli mimarlarından Rıza Aşkan'ın tasarladığı Modern Çarşı, mimaride 1950'li yıllarda Avrupa'da olduğu gibi Türkiye'de de yaygın olan"Uluslararası Üslubun"önemli bir örneğiydi. Ankara Valiliğince düzenlenen yarışmayı kazanan Mimar Aşkan'ın projesine göre, birbirinden bağımsız bloklardan oluşan bina, prizmatik kütlesi ile de dikkat çekiyordu.

Dönemin mimarlık yaklaşımının önemli bir temsilcisi Modern Çarşı, alttaki dört katın yatay etki veren kütlesinin üzerine dikey bir bloğun yerleştirilmesiyle şekillenmişti. Düz çatı kullanımı, üst kütlede tekrarlanan dikey kolonlarla oluşturulan"grid cephe"düzeni ile alt kütlede dikkat çeken yatay pencere düzeni, bu üslubun belirgin özellikleri olarak yapıda göze çarpıyordu.

1961'DE HİZMETE GİRDİ

1961 yılında hizmete giren çarşı, 1990 yılına kadar kooperatif ve İl Özel İdaresi tarafından yönetildi. İl Özel İdaresi, 1990 yılında"rüçhan hakkını kullanabileceği"yönündeki mahkeme kararıyla çarşının tüm hisselerini satın aldı ve Modern Çarşı, İl Özel İdaresince atanan bir müdür tarafından yönetilmeye başlandı. 232 işyerinin bulunduğu çarşıda, 21 değişik işkolunda 928 kişi çalışıyordu.

Çarşı, 24 Aralık 2003'te çıkan yangınla kullanılamayacak hale geldi. Çalışır vaziyetteki jeneratöre benzin takviyesi yapıldığı sırada, jeneratörün alev alıp patlaması nedeniyle çıktığı belirlenen yangında, Salih Pişkin adlı bir esnaf hayatını kaybetmişti.

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011