16.01.2018

Batıkent Admin
tarafından eklendi

4476
görüntüleme

İstatistiklerle 2017 Ankara Açıklandı

İstatistiklerle 2017 Ankara Açıklandı

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘İstatistiklerle Ankara 2017’ çalışmasında Ankara’ya ilişkin kapsamlı veriler; Ankara’da Yaşamak, Ankara’da Çalışmak ve Ankara’da Çevre ve Enerji başlıkları altında sunuldu. Kalkınmayı ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla bir bütün halinde ele alan yayında, çeşitli kurumlardan elde edilen resmi veriler, il ve ilçe düzeylerinde aktarıldı. Ankara’ya dair veriler yıllar itibarıyla verilirken, sunulan bilgiler zengin tablo ve grafiklerle desteklendi.

 

ANKARANIN TÜRKİYE NÜFUSUNUN YÜZDE 6,7’SİNİ BARINDIRDIĞI GÖRÜLÜYOR

Ankara’da sosyal hayatı yakından ilgilendiren verilerin paylaşıldığı bu bölümde; nüfus ve demografi, göç, sosyal hizmetler, sivil toplum, sağlık, eğitim, konut ve barınma, ulaşım, haberleşme ve kültür sanat gibi konular ele alındı. Öne çıkan göstergelere bakıldığında, 5.34 milyon nüfusa sahip olan Ankara’nın, Türkiye nüfusunun yüzde 6,7’sini barındırdığı görülüyor. İlçelerdeki nüfus değerlendirildiğinde Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Mamak, Etimesgut, Sincan ve Altındağ, Ankara nüfusunun büyük bir bölümüne ev sahipliği yapan ilçeler olarak öne çıkıyor.


ANKARADA YÜKSEKOKUL MEZUNLARI ORANI  21.3 ile 14.06

Beşeri sermayenin oldukça güçlü olduğu Ankara’da, yüksekokul veya fakülte mezunlarının oranı 21.3 ile 14.06 olan Türkiye ortalamasının hayli üstünde seyrediyor. 16 yükseköğretim kurumunun bulunduğu Ankara’da toplam lisans ve ön lisans düzeyinde toplam 217 bin 584 öğrenci ile 19 bin 390 öğretim elemanı yaşıyor. Öte yandan, Ankara’da 6 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 2,6’sının okuma yazma bilmediği, bu oranın kadınlarda yüzde 4,4, erkeklerde ise yüzde 0,7 olduğu görülüyor.
Göç göstergeleri incelendiğinde, Ankara’nın en çok 20-24 yaş grubunda göç aldığı ve verdiği anlaşılıyor. Ankara son beş yılda en çok İstanbul, Çorum ve Yozgat illerinden göç alırken; İstanbul, İzmir ve Konya illerine göç veriyor. Sağlık alanında yüz bin kişi başına 344 yatağın düştüğü Ankara’da, yüz bin kişi başına 371 hekim düşüyor.
Havayolu taşımacılığında özellikle yeni açılan uluslararası doğrudan uçuş noktalarıyla giderek artan bir trafik hacmine sahip olan Ankara, artan rekabet ile birlikte yolcular için daha cazip hale gelmiştir. Havayolu toplam yolcu trafiğinde İzmir’in ilerisinde seyreden Ankara, İstanbul’un gerisinde kalmaktadır. Dış hatlar yolcu sayısında ise 2015 yılına kıyasla düşüş yaşandığı görülmektedir.

 

ANKARA'DA ÇALIŞMAK

Ankara’da ekonomik hayatı gözler önüne seren bu bölümde temel ekonomik göstergeler, dış ticaret, gelir dağılımı ve yoksulluk, istihdam, yatırım ve teşvikler, ar-ge ve yenilikçilik gibi konuların yanı sıra tarım ve turizm sektörleri ele alındı. Bölgelere göre Gayrı Safi Katma Değer (GSKD) üretiminde Ankara Türkiye’nin 2. büyük kenti olan Ankara’da, bölge GSKD’sinde tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 oranında payı bulunduğu görülüyor.
Ankara’nın son beş yılda en fazla ihracat yaptığı ülkeler ABD, Çin, Irak, Almanya ve İtalya olarak sıralanıyor. Son beş yılda en fazla ithalat yapılan ülkelerin ise ABD, Çin, Irak, Almanya, İtalya olduğu görülüyor. Düzey 1 bölgelerinde yoksulluk ve gelir dağılımı verileri incelendiğinde Ankara’nın da içinde bulunduğu TR5 Batı Anadolu Bölgesi’nde, yoksulluk oranı 2015 yılında yüzde 20, Gini katsayısı ise 0,35 olarak hesaplanırken, Ankara’da işgücüne katılma oranları da bu bölümde gösterildi.
Ankara’nın, 21 üniversitesi, 8 teknoparkı, 11 OSB’si ve çok sayıda araştırma merkezi ile yüksek bir beşeri sermaye ve güçlü bir teknolojik altyapıya sahip olduğu görülüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksleri Sıralamasında ilk 5 üniversitenin 3’ü Ankara üniversiteleriyken, devlet desteklerinde de yine Ankara ilinin ağırlığı dikkat çekiyor.


ANKARA'DA ÇEVRE VE ENERJİ

Bu bölüm altında Ankara’da çevre ve enerji temel değerler, petrol ve doğalgaz, su ve elektrik gibi konular işlendi. Beş milyonluk nüfusa sahip Ankara’da kişi başına yaklaşık 19 metrekare yeşil alan düştüğü belirlendi.
Türkiye’nin toplam birincil enerji arzının yüzde 5,5’ini oluşturan Ankara’nın birincil enerji arzında yüzde 49.5’lik payıyla doğal gaz ilk sırada yer alıyor. Toplam birincil enerji arzı istikrarlı bir artış eğiliminde olan Ankara’nın bu durumu, gelişmekte olan bir ekonomi olduğu gerçeğiyle örtüşüyor.
Ankara’da kent içi ulaşım altyapısı incelendiğinde çevre dostu taşıma olanaklarının gün içerisinde yapılan yolculuklardaki payının sınırlı olduğu görülüyor. Son yıllarda yapılan raylı sistem yatırımları ile bu tablo kısmen değişse de 2016 yılı itibarıyla toplam yolcu trafiğinin yüzde 57’si toplu taşıma ile gerçekleşirken, raylı sistemlerin bu tablodaki payı yüzde 7.7’de sınırlı kalıyor.

Merhaba Bebek Hoşgeldin

Batıkent / 13.01.2018

Batıkent'te Yaya Geçidinde Aracın Çarptığı Yaşlı Adam Öldü

Batıkent / 12.01.2018

Hacı Sabancı Yüzme Havuzu Yenilendi

Ankara / 09.01.2018

FLAŞ Anlaşma! Ankarakart Artık Banliyö Hatlarında da Kullanılacak

Ankara / 25.12.2017

AŞTİ taşınmıyor

Ankara / 21.12.2017