Gökçek'ten otopark çözümü
Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak bu yönde bir çalışma yürüttüklerini belirten Gökçek, vatandaşların banka kartı, para veya belediyenin vereceği özel kartlarla ödeme yapabileceğini bildirdi. Gökçek, uygulamanın ilk günlerinde çok büyük sıkıntı çekeceklerininin de altını çizerek, "Göreceksiniz kartlı cihazların çoğu tahrip edilecek ancak çok ciddi bir mücadele verilecek" diye konuştu.
Sabancı Topluluğu'nun geleneksel Ankara resepsiyonuna katılan Gökçek, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Gökçek, Başbakanlık'ta bekleyen ve birçok yeni vergiyi de beraberinde getirdiği iddia edilen Belediye Gelirleri Kanunu'nda değişiklik yapılan düzenleme konusunda net bir bilgisinin olmadığını söyledi. Belediye Gelirleri Kanunu ile ilgili 1.5 yıl önce yapılan taslak çalışmayı gördüğünü ancak son taslakla ilgili bir bilgisinin olmadığını ifade eden Gökçek, "Bilmediğim birşey için yorum yapamam" dedi. Tasarı ile belediyelerin kaldırıma park eden araçlardan vergi alacağı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Gökçek, kanunu bilmediğini, bu nedenle ezbere konuşmak istemediğini kaydetti. Belediyelerin mutlaka otopark parası alması gerektiğini dile getiren Gökçek, Roma'da belediyenin otopark gelirinin 400 milyon Euro olduğunu söyledi. Ankara, İstanbul ve İzmir belediyelerinin de mutlaka otopark geliri olması gerektiğinin altını çizen Gökçek, "Ama bunun oranlarının ne olacağı konusunda kanuna nasıl madde konuldu bilmiyorum" diye konuştu.
Bir gazetecinin'Belediyenin şu anda otopark geliri yok mu?'yönündeki sorusu üzerine Gökçek,'otopark mafyası'ndan yakındı. Gökçek, "Tamamen illegal kişiler belli yerleri kapatmış vaziyette. Biz kapalı otoparkları kiraya vermişiz, oradan gelen sabit gelirimiz var. Bu da genel cadde ve sokak kenarlarına yapılan otopark gelirleri yanında devede kulak kalır" dedi. Gökçek, illegal kişilerin otoparkları kapatmasına yönelik bir önerisinin veya girişiminin olup olmadığı yönündeki bir soruya da, bu konuda mücadelenin Emniyet vasıtasıyla yapılabileceğini bildirdi. İçişleri Bakanı ile bu yönde bir görüşmesinin olmadığını anlatan Gökçek, büyükşehirlerdeki trafik yetkilerinin büyükşehir belediyelerine devredilmesi gerektiğini açıkladı. Gökçek, bu taleplerinin nedenlerini de açıklayarak, şunları söyledi:
"Açmış olduğumuz yollarda sürat yapıldığı zaman kazalar oluyor. Vatandaş 50 kilometre yapılması gereken yerde 140 ile 160 kilometre sürat yapıyor. Bunun kontrolü de yapılmayınca kazalar oluyor ve ölüm vakaları ortaya çıkıyor. Vatandaş da riayet etmiyor. Bütün dünyada artık bunun çözümü çok kolay bulunmuş. Elektronik takip var. Şehrin değişik yerlerine konulmuş radarlar, kırmızı ışık ihlallerini tespit eden kameralar var. Bu işi halletmişler. Ankara'ya da 20-30 trilyonluk yatırım yapılacak olursa büyük oranda ortadan kalkar. Yapılması gereken; trafik yetkileri büyükşehire verilmelidir."
Gökçek, otopark konusundaki sıkıntıların önüne geçmek için bir çalışma başlattıklarını da açıkladı. "İlk günlerde büyük sıkıntı çekeceğimiz kesin" diyen Gökçek, özellikle yoğun park yapılan yerlere parkmatikler koyacaklarını söyledi. Gökçek, "İster banka kartı, ister para, ister belediyenin vereceği özel kartlarla ödeme şansınız olacak. Göreceksiniz kartlı cihazların çoğu tahrip edilecek. Çok ciddi bir mücadele verilecek. Emniyet ile birlikte mücadele verilecek. Bütün dünyada böyleyse Türkiye'de de böyle olmalı. Çok büyük mücadele gerekiyor. Parayı vermediğiniz zaman arabanızı çiziyorlar ya da lastiğinizi patlatıyorlar. Belediyenin doğrudan kolluk kuvveti kullanma şansı yok.