Gençlik Parkı 19 Mayıs'ta Açılıyor
Ankara Garı ile Opera Binası arasındaki 275 bin metrekarelik geniş bir alanda kurulu bulunan Gençlik Parkı'nın inşaat çalışmaları tamamlandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Hatice Akgül, parkın yüzde 90'ının bittiğini kaydetti. Akgül, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in geçtiğimiz günlerde Gençlik Parkı'nın 19 Mayıs'ta açılacağı müjdesini verdiğini hatırlatarak, parkın inşaat çalışmalarının tamamlandığını aktardı. Akgül, "Gençlik Parkı'nda dekorasyon, makyaj işleri ile çalışmalarımız devam ediyor. Nisan ayında yağmurlardan dolayı bitki dikilmesi mümkün değildi. Şu anda bitki, çiçek ve yeşillendirme çalışmalarımız devam ediyor. Parkın tescillenmiş 5 bin ağacı bulunuyordu. 7 bin daha ilave ederek 13 bin sayısına ulaştırdık. Ayrıca Gençlik Parkı'na çiçeklendirme dokusunu tamamlıyoruz" dedi.
'Çalışmaların dokusal yapıyı bozduğu'yönündeki iddialar ilgili olarak Akgül, "Büyükşehir Belediyesi olarak kesinlikle kimliğine zarar vermedik. Çağın getirdiği malzemeler kullandık. Eskiden ana giriş kapılarında çay bahçeleri vardı. Şu anda yine çay bahçeleri var. Önlerinde brandalar vardı ama bu çağda biz brandayı kaldırarak mebran örtülerini gölgelik olarak kullanıyoruz. Çay bahçeleri, havuz dokuları, nikah salonu aynı duruyor. Milli Komitenin kabulleri doğrultusunda bu proje gerçekleşti.
Gençlik Parkı'nın içinde nostaljik lunapark vardı, şu anda daralttık. Gençlik Parkı'nın ruhuna aykırı hiç bir şey yapılmadı. 275 bin metrekare 180-200 bin metrekare alanında yeşil alanı var. Bu parkı hem Ankara'ya hem Türkiye'ye kazandıracağız" diye konuştu. "ALMAN MİMAR BAŞLADI, FRANSIZ MİMAR REVİZE ETTİ, TÜRK MİMAR TAMAMLADI"
Türkiye'de birçok projeye imza atan Gençlik Parkı'nın mimarı Öner Tokcan, Alman mimarın başladığını, Fransız mimarın revize ettiğini ve kendisinin ise Türk mimar olarak tamamladığını kaydetti. Gençlik parkının özel bir kanunu olan bir alan olduğunu anlatan Tokcan, Bu projenin yapımı için 2000'li yılların başında bu sürecin başladığını ifade etti. Tokcan, "Bu projenin hazırlanmasında üniversitenin birimlerinde kurulan bir danışmanlık var. Bu proje koruma kurullarından geçti. Çok süreç yaşadı. Gençlik Parkı Atatürk'ün emriyle ilk kentsel parktır. Türkiye'nin ilk kentsel parkıdır. Bu parkın ilk planlamasını Alman mimarı Yansen yapmıştır. Fransız mimar Löw'e tarafından göletler mimar edilmiştir. 1960'lı yılları sırasında bu park çeşitli bozulmalara uğramış. Su kenarları gecekondulaşma olmuş. Artık ailelerin uğramadığı bir parka dönüşmüştür. Yıllar sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in cesaretiyle köklü bir revizyona gidilmiştir. Gençlik parkının ana teması ve işleyişi, kullanımı bozulmadan buradaki bütün kullanımlar çağdaş malzemelerle donatılarak yapıldı" diye konuştu.
Su kenarlarının gecekondulaşmalardan arındırıldığına dikkat çeken Tokcan, şöyle devam etti:
"Halkın gezme ve dinlenme alanına getirilmiştir. İşleyişi bozulmadı ki kimliği bozulsun. Başlangıç kullanımı aynen korundu. Kullanımda çağdaş malzemelerle kimliğinin bozulduğuna inanmıyorum. Alman mimarı başlamış, Fransız bahçe mimarı revize etmiş, bir Türk mimarı olarak eskiyi koruyarak çağdaş bir yapı ile hayata geçiriyoruz. Halk burayı sevecektir. binlerce çalı ve renklendirilme artırıldı. Muhsin Ertuğrul tiyatrosu kapalı hale getirildi. Kemal Sunal sahnesi modern bir kültür merkezi haline getirildi. Gençlik merkezi yapıldı. Çay bahçeleri çevreye taşındı."