17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3795
görüntüleme

Faturayı Geciktiren Karanlıkta

Faturayı Geciktiren Karanlıkta

Elektrik faturasını 1 gün geciktiren karanlıkta kalır özelleştirmesi seçim sonrasına kalan, diğer taraftan 8 milyar 350 milyon YTL'lik alacağını tahsil edemediği için nakit sıkıntısına düşen elektrik dağıtım kurumları yapamadıkları zammın faturasını vatandaşa kesmeye başladı. Cezai yaptırımlarını sessiz sedasız ağırlaştıran Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), son ödeme tarihini geçen faturalara elektrik kesme cezası yağdırdı. Daha önce 3 ay ödenmeyen faturalar dahi sadece gecikme faiziyle cezalandırılırken, şimdi bir günlük gecikme bile karanlıkta bırakabiliyor. Bunun için abonelere herhangi bir ihbarda bulunulmadığı gibi, geçmiş dönem borcu olmasa dahi kesme cezası uygulanıyor. Hatta borç, 15 gün içinde ödenmezse, tüketicinin aboneliği iptal ediliyor ve saat sökülüyor. Bu da aboneye daha ağır bir yük getiriyor. TEDAŞ yetkilileri, "Bundan sonra böyle. Artık 30 YTL'yi aşan faturalar için hemen cezai işlem başlatıyoruz. özelleştirme sürecindeyiz. Yönetmeliklere göre ödemesini geciktirenleri cezalandırma hakkımızı kullanıyoruz" açıklamasını yaptı. Elektrik Mühendisleri Odası Eski Başkanı Ali Yiğit, "özelleştirme sürecinde bazı kurumlar "Bakın kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz" imajına soyunabiliyor" dedi.

Yeni uygulamadan elektriğinin kesilmesi ile haberdar olan aboneler ise mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

Kamuoyuna duyurulmadı

Elektrik dağıtım şirketlerinin yeni ceza uygulaması, yaklaşık 5 ay önce devreye sokuldu. Şirketler, bununla ilgili kamuoyuna herhangi bir duyuruda bulunmadı ancak elektrik faturalarının arka yüzünde yer alan uyarı ibarelerinin içeriği değiştirildi. Daha önce kaçak kullanım, sözleşme şartları, tahsilat noktaları gibi bilgileri kapsayan uyarı maddeleri arasına, "Son ödeme tarihine kadar faturasını ödemeyen abonelerin elektriği, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Yönetmeliği hükümlerince kesilir" ibaresi eklendi.

Yeni sisteme göre 54 milyonluk elektrik faturasını geciktiren abone birkaç günlük gecikmeden dolayı 8 YTL'lik bir açma kapama cezası ödüyor. Aynı dönemde ilginç bir uygulamaya daha giden BEDAŞ gibi elektrik dağıtım kurumları, çalışan abonelerin ödemelerini yapabilmeleri için cumartesi günleri açık olan tahsilat noktalarını da kapattı.

Liste sonundakiler şanslı

Yeni uygulama borcunu geciktiren tüm aboneler için geçerli değil. Bunun nedeni ise kurumların yaptığı listeler. Bir BEDAŞ yetkilisi, bu durumu şöyle açıklıyor: "Kurum çalışanlarının sayısı sınırlı. Bu nedenle de listeler tam anlamıyla yapılamıyor. Listenin başında olanlara cezayı kesiyoruz ama listenin sonuna kadar gidemediğimiz için her geciktirene ceza kesemiyoruz. Yani listenin sonundakiler şanslı aboneler." Liste altında kalan ve herhangi bir uyarı almadığı halde karanlıkta kalan abonelerden biri Vesile Basmacı. Doğalgaz ve telefonun da elektrikle birlikte kapandığına dikkat çeken ve mahkemeye başvurmaya hazırlanan Basmacı, "Faturamı geciktirdiğim için zaten gecikme faiziyle cezalandırılıyorum. Hem faiz ödüyorum hem elektriksiz kalıyorum. üstelik elektrikle birlikte ısınma ve iletişim hakkımı gasp etmiş oluyorlar" açıklamasını yaptı.

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011