17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

4348
görüntüleme

Eski otobüsler hava kirliliği yapıyor

Eski otobüsler hava kirliliği yapıyor
Başkentte hava kirliliğinin nedeni eski otobüsler

Bakanlığın hazırladığı raporda, "Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarının, çok eski olması nedeniyle hava kirliliği yarattığı, bu araçların acilen yenilenmesi gerektiği" belirtildi.

Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürü Kazım Usta ise "Her gün belediyeye ait bin otobüsün trafiğe çıktığını, fakat Ankara'daki toplam araç sayısına bakıldığında, hava kirliliğinin EGO'ya ait otobüslerden kaynaklandığını söylemenin doğru olmayacağını" söyledi.

ÇEVRE ve Orman Bakanlığının hazırladığı raporda, "Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarının, çok eski olması nedeniyle hava kirliliği yarattığı, bu araçların acilen yenilenmesi gerektiği" belirtildi. Raporda, Ankara'da hava kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla egzoz emisyonu konusunda düzenli kontroller yapıldığı belirtildi. Bu yıl egzoz emisyon ölçüm yetkisine sahip istasyon sayısının 76'ya ulaştığı ifade edilen raporda, emisyon pulu verilen araç sayısının da 279 bin 878'i bulduğu bildirildi.

ACİLEN YENİLEYİN
Raporda, şikayet nedeniyle otobüs ve minibüslere yönelik denetimlerin de yoğunlaştırıldığına işaret edilerek, 2006 yılı Kasım ayında 112, Aralık'ın ilk haftasında da 44 halk otobüsü ve minibüsün egzoz emisyon değerlerinin kontrol edildiği belirtildi.

Kasım'daki denetimlerde kent içinde çalışan 17, 12 Aralık'a kadarki denetimlerde de 7 otobüs ve minibüsün egzoz emisyon değerlerinin sınırı aştığının belirlendiği kaydedildi. Raporda, son yıllarda yapılan denetimlere göre, Ankara Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçlarının çok eski olduğu ve bu nedenle hava kirliliği yarattığına dikkat çekilerek, bu araçların acilen yenilenmesi istendi. Halk otobüsleri ve minibüslere yönelik denetimlerin sürdüğü de bildirildi.

EGZOZ GAZLARI SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Çevre Mühendisleri Odası yetkilileri ise trafikte dolaşan eski otobüslerin yaydığı siyah dumanların, insan sağlığını tehdit ettiğini belirttiler. Egzoz gazı denetimlerinin yeterince yapılmadığını ileri süren yetkililer, araçların egzozlarından çıkan siyah dumanların bileşiğinde bulunan gazların, kanın oksijen taşıma yeteneğini azalttığını, doku, kemik ve sinir sistemlerine zarar verdiğini kaydettiler. Yetkililer, toplu taşıma araçlarının periyodik bakımlarının yapılması ve ömrü dolan araçların elden çıkarılması gerektiğini vurguladılar.

TEK SEBEP BİZ DEĞİLİZ
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi EGO Genel Müdürü Kazım Usta ise "her gün belediyeye ait bin otobüsün trafiğe çıktığını, fakat Ankara'daki toplam araç sayısına bakıldığında, hava kirliliğinin EGO'ya ait otobüslerden kaynaklandığını söylemenin doğru olmayacağını" söyledi.
"EGO'ya ait otobüslerin sayısı Ankara'daki araç sayısının binde biri bile değil" diyen Usta, şöyle devam etti: "Belediye olarak otobüslerimizi yenilemeye başladık. 475 otobüs siparişi vermiştik, bunlardan 175 tanesi şu an trafikte. Aldığımız otobüsler AB standartlarında. Yeni otobüslerimizin 120'si çevreyle uyumlu olan doğalgazlı otobüsler. Diğerleri dizel motorlu. Bizim otobüslerimiz arasında 300 kadar eski model otobüs var. Bunları da yavaş yavaş elimizden çıkarıyoruz."




Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011