17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

4866
görüntüleme

Dev Köstebek İş Başında

Dev Köstebek İş Başında

EGO yetkilileri metro çalışmalarına büyük hız kazandıran tünel delme makinesinin Dışkapı-Meteoroloji hattındaki tünelin yapımında kullanıldığını belirterek, Tünel Delme Makinesi'nin bu alandaki 1 kilometrelik tünel inşaatını tamamladığını kaydettiler.

Yetkililer, tamamı yer altından gidecek olan Keçiören Metrosu'nun toplam uzunluğunun 10 bin 500 metre olduğunu ifade ederek, metronun 8.7 kilometrelik çift tünel inşaat yapımında ise dev tünel delme makinesinin kullanılacağını söylediler.

85 metre uzunluğunda 450 ton ağırlığındaki dev tünel makinesinin günde 20 metre ilerleme kapasitesine sahip olduğunu anlatan yetkililer şunları söylediler.

Her türlü arazi koşullarında verimli bir şekilde çalışabilen Tünel Delme Makinesi, bu güzergahta 15 ile 25 metre yerin altında tünel inşasını gerçekleştirdi. Delme ve betonlama işlemlerini aynı anda yapma özelliğine sahip olan makine, tamamen bitirilmiş tünel inşası yapıyor. TÜNEL DELME MAKİNESİNİN ÖZELLİKLERİ

Tünel Delme Makinesi 85 metre boyunda 450 ton ağırlığında büyük bir bölümü açılan tünele döşenen ray üzerinde hareket eden 5.9 metre çapında ve her türlü toprak yapısında çalışabiliyor. Tünel Delme Makinesinin delici başlığı üzerinde 8 adet merkezde 64 adette merkezden uç kısımlara doğru dizilmiş 72 adet kırıcı özel diskleri bulunuyor. Bu diskler tarafından kırılan veya ufalanan toprak makine sistemi içinde tünel dışına çıkartılıyor. Tünel Delme Makinesi ortalama 140 santim ilerledikten sonra açılan tünel boşluğuna 140 santim uzunluğunda ve 26 santim kalınlığında özel olarak üretilmiş ve 6 adedi içi çapı 5.24 metrelik bir çemberden oluşturulan, özel contalı beton segmanları otomatik olarak tünelin iç duvarlar yüzeyine yerleştiriyor ve vidalar daha sonrada tünel dışından tünele yer altı sularının sızmasını önlemek üzere özel olarak hazırlanan sıvı beton malzemeyi segman dışındaki boşluklara enjekte ediyor. Günde ortalama 20 metre hızla ilerleyen makine, delme ve beton işini tamamen bitirmiş olarak tünelden çıkacak.

Tünel içinde 7 teknik personel tarafından çalıştırılan, Tünel Delme Makinesi ortalama ekonomik çalışma süresi 20 kilometre olmasına karşın, başlık üzerinde bulunan 72 adet kırıcı disklerin ve rulmanların değiştirilmesi ve gerekli bakımın düzenli yapılmasıyla çalışma süresi 100 kilometreye kadar çıkabiliyor.

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011