Başkentte kiralık ev bulmak zor
Banka kredilerinin uygun olması nedeniyle talebin arttığını, piyasanın arz talep dengesinin bozulduğunu ve hazırlıksız yakalanan sektörde ev bulmanın zorlaştığını vurgulayan Taşçı, bu dönemde yalnızca Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) yapıcı şekilde hareket ettiğini söyledi. Taşçı,"Tüm bu nedenlerle satılık piyasası durma noktasına geldi"dedi.
"GECEKONDU YIKIMI, KİRALIK TALEBİNİ ARTTIRDI"
Taşçı, İstanbul, Ankara ve İzmir'in de içinde bulunduğu 10 büyük ilde uygulanan Kentsel Dönüşüm Projelerinin yeni konut ihtiyacı doğurduğunu bildirdi. Ankara'da bu proje kapsamında 15 bin yeni konut ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Taşçı, bu nedenle kiralık evlere aşırı yüklenme yaşandığını, fiyatların yüzde 5-15 arasında artmasıyla birlikte emlakçıların durgun bir döneme girdiklerini vurguladı. İnsanların merkezdeki semtlerde yaşama alışkanlığından vazgeçmesi gerektiğini ifade eden Taşçı, işyeri sahiplerinin ana merkezlerde bulunmak istemesinin de kiralık fiyatlarını arttırdığını belirterek"Kiralık mülkler belli semtlerde toplandığı için fiyatlar artıyor"diye konuştu.
Taşçı, üniversitelerin başlangıç tarihi olan Eylül ayında Ankara'da kiraların tavan yaptığını ve bu dönemde geçici bir zam dalgalanması olduğunu ifade etti. Ekonomik durumu iyi olan öğrencilerin tek başına ev tutmaları ve yurt eksikliğinin zamları tetiklediğini belirten Taşçı, Bahçelievler, Beşevler ve Cebeci gibi üniversiteye yakın semtlerde öğrencilerin yoğunlaştığını hatırlattı. Taşçı, bu semtlerde ev tutacak öğrencilerin emlakçıya aileleriyle gitmeleri uyarısında bulundu.
Salim Taşçı, 10 Ocak-31 Ağustos 2006 tarihlerinde, Bahçelievler semtinde 120 metrekare 5-15 yıllık bir evin aylık kirasının 700-800 YTL, Batıkent'te ise 300-400 YTL olduğunu belirterek, kent merkezindeki semtler dışında tercih yapılması durumunda uygun konut bulabilmenin mümkün olduğunu kaydetti.
Satılık ev fiyatları konusunda da örnekler veren Taşçı, Çankaya'da evlerin 200-275 bin YTL, Keçiören'de 150-210 bin YTL arasında değiştiğini söyledi.