17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3449
görüntüleme

Ankara'nın Silüetini Bozan Atıl Binaları

Ankara'nın Silüetini Bozan Atıl Binaları

Milyonlarca lira harcanmasına rağmen yıllardır tamamlanamayan bu sebeple de kimsesiz ve tinercilerin evi haline gelen atıl durumdaki binalar..

Üzerinde vinçunutulan otel

BAŞKENT'in en lüks semtlerinden biri olanGaziosmanpaşa'da, yapımına 1984 yılında başlanan otel inşaatı halen tamamlanamadı. Uğur Mumcu Caddesi'nde bulunan inşaat, halk arasında ‘üzerinde vinç unutulan bina'olarak biliniyor. 1980 darbesi sonrasında Kenan Evren'in,Ankara'ya beş yıldızlı bir otel yapılması talimatıyla inşaatına başlanan otelin müteahhitliğini Ahmet Hattat üstlendi. 1984'te başlayan kazı çalışmaları, Ahmet Hattat'ın ağabeyi Emin Hattat'la yaşadığı borç krizi sebebiyle sekteye uğradı. İnşaat tekrar başlayana kadar Ankara'da Hilton ve Sheraton Oteli gibi lüks otellerin açılması, Hattat'ın otelinin daha açılmadan cazibesini yitirmesine neden olurken, inşaat 1992 yılında tekrar başlamasına rağmen sürekli yapılan revizyonlar ve ekonomik krizler nedeniyle bir türlü tamamlanamadı. 1998 yılında kaba inşaatı biten bina, o günden beri çürümeye terk edilmiş halde bekliyor.

20 yıldır bekliyor

Ankara'nın hemen hemen her yerinden görülebilen 35 katlı devasa inşaat, üzerindeki vinçle birlikte şehrin sembollerinden biri haline geldi. Halk arasında, vincin unutulduğu ve binanın yıkılması gerektiği gibi birçok efsane dolaşıyor. İnşaatın sahibi Hattat, unutulduğu iddia edilen vinç hakkında daha önce yaptığı açıklamalarda, binanın üzerindeki vincin unutulmadığını, ancak parasal nedenlerden dolayı indirilemediğini söylemişti. Yaklaşık 20 senedir inşaatın üzerinde bulunan vincin, kullanım ömrünün azalması akıllarda soru işareti yaratıyor.

Demir Kafessonunda sökülüyor

BAŞKENT'te yapımı kadar yıkımı da tartışmalara neden olan ve akıbeti yılan hikayesine dönen Söğütözü Kültür ve Kongre Merkezi, nam-ı değerDemir Kafes.

2005 yılında yapımına başlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 71 milyon lira harcandığını belirttiği yapı, 15 milyon lira eksik nedeniyle yarım kalmıştı.

Onlarca önerge verildi

O günden itibaren defalarca ihalesi yapıldı. Yapılan ihalelelerde yolsuzluk yapıldığı, Kongre Merkezi inşaatının Eskişehir Yolu'na taşdığı, yapının imara aykırı olduğu yönünde iddiaları, MHP'li İbrahim Uyar ve CHP'li Fazıl Güleken defalarca Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşıdı. Demir Kafes tartışıla durdu ama Ankaralılar tartışmadan çok somut adım bekledi. O somut adım Söğütözü Kültür ve Kongre Merkezi'nin yapımına başlanılmasından yedi sene sonra geldi. Nam-ı değer ‘Demir Kafes'in yıkım ihalesini kazanan YDA Grup, söküm işlemine başladı.YDO Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, “Takribi 3-3.5 ay içerisinde sökümü tamamlamış, sene sonuna kadar da demir bölümünü kaldırmış olacağız” dedi.

Ata mirası metruk kaldı

ZAMANIN en gözde mekanlarından birisi olan Atatürk Orman Çiftliği bünyesinde bulunanMarmara Otel, 1984 yılında Emekli Sandığı'nın elinden alınıp işadamı ve Fenerbahçe Spor Kulübü eski Başkanı Tahsin Kaya'ya verilmişti. Kaya, 49 yıllığına kiraladığı binayı yenileyip turizmin hizmetine açacağını söylemişti. Aradan geçen yıllar içinde otel inşaatına tek bir çivi çakılmadı. Biriken kirayı mahakeme kararıyla ödeyen Kaya, imara aykırı olarak binayı 1,5 kat büyütmek isyetince Yenimahalle Belediyesi'yle mahkemelik oldu ve bina atıl vaziyette yeşilliğin içinde kaldı. Aradan geçen 28 yıl içerisinde binaya tek bir çivi çakılmazken, devlet malını geri de alamıyor. Ankara'yı bilen ve yolu AOÇ'den geçenler ise bu görüntüye isyan ediyor.

Başbakanlık konuyu çözebilir

AOÇ arazisi üzerine Başbakanlık kampüsü içi Başbakan Tayyip Erdoğan, “2013'e kadar bitirin” talimatı vermişti. Yetkililer Marmara Otel'in, Başbakanlık kampüsü için risk ve tehlike oluşturduğu yönünde görüş bildirince konu yeniden gündeme geldi. Şu an yargıda hali hazırda otelle ilgili üç adet dava bulunuyor. Yetkililer davanın bitmeden Tahsin Kaya'nın araziyi terk etmek istemediğini belirtiyor. Ancak Tayyip Erdoğan'ın, “2013'e kadar bitirin” talimatının süreci hızlandırabileciğinin altı çiziliyor.

Kaynak: Hürriyet

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011