17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3555
görüntüleme

Ankara'nın barajları doluyor

Ankara'nın barajları doluyor

ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, Ocak ve Şubat aylarında gelen yağışlarla birlikte barajlarda Başkent'in 8 aylık ihtiyacını karşılayacak miktarda 211 milyon metreküp su biriktiğini söyledi.

ASKİ Genel Müdürü Kılıç, yaptığı açıklamada, tüm Türkiye'de olduğu gibi Ankara'nın da son yıllarda çok yoğun bir kuraklık yaşadığını belirterek, bunun da Başkent'in içme suyu ihtiyacını sağlayan barajlara ve bunları besleyen havzalara düşen yağışları azalttığını, su kaynaklarını kuruttuğunu kaydetti.

Başkent'in içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarının aldığı yağış oranının 2004'te 445 milyon metreküp, 2005'te 390 metreküp, 2006'da 257 milyon metreküp, 2007 yılında ise 170 milyon metreküp olduğunu bildiren Kılıç, şunları söyledi:

"Barajlarımıza gelen su miktarı özellikle son 3 yıl içinde tarihinin en düşük seviyelerine inmişti. Bildiğiniz gibi bu sorun sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın yaşadığı bir sıkıntı olarak karşımıza çıktı. Biz de Ankara'ya su sağlayan barajların şehrin su ihtiyacını karşılayamaz hale gelmesi üzerine çok acil olarak Kızılırmak projesini uygulamaya geçirdik."

Kızılırmak Projesi'nin batıdaki barajlardan farklı ağış rejimine sahip olduğu için susuzluk döneminde "Ankara'nın sigortası " olduğunu belirten Kılıç, Kızılırmak havzasının yıllık ortalama 35,8 milyar metreküp yağış potansiyeline sahip bulunduğunu kaydetti. Konuya ilişkin İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı raporda da acilen Gerede yerine farklı havzada yer alan Kızılırmak Projesi'nin gerçekleştirilmesi gerektiğinin belirtildiğini ifade eden Kılıç şöyle devam etti:

"Gerede'nin yapım süresi, proje aşamaları da dahil 5 yıldır. Buna karşın Kızılırmak çok daha kısa bir sürede bitirilebilecek bir proje olduğundan yapım öne alınmış ve 1 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanarak, Ankara susuz kalmaktan kurtulmuştur. 2008 yılı Mayıs ayından itibaren düzenli olarak su çekilen Kızılırmak sisteminden bugüne kadar 100 milyon metreküp su şehre verilmiştir."

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarının çok bereketli geçtiğini, yağan kar ve yağmurlarla barajlara 160 milyon metreküp su sağladığını vurgulayan Kılıç, baraj kenarlarında ve barajlara su sağlayan havzalardaki karların da erimesiyle birlikte en az 100-150 milyon metreküp daha su beklediklerini söyledi.

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011