Ankara metrosu nihayet bitecek
Törende, Kızılay-Çayyolu (1ve 2), Tandoğan-Keçiören ve Batıkent-Sincan yönünde çalışmaları devam eden metro hatlarının iki yılda bitirilmesinin hedeflendiği açıklandı.
Ankara trafiğini rahatlatacak, kenti modern ulaşım konforuna kavuşturacak metro hatlarının yapımı Büyükşehir Belediyesinin büyük yatırımlarının ardından Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi. Kentin 3 farklı bölgesinde yapım çalışmaları devam eden metro hatlarının devir teslim töreni ODTÜ durağında yapıldı. Törene Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Dpt Müsteşarı Kemal Madenoğlu ile DLH Genel Müdürü Metin Tahan katıldı.
Devir teslim töreni, metrolarla ilgili video gösterisi ile başladı.
"ANKARA, TÜRKİYE'NİN VE BÖLGENİN MARKASI OLACAK"
Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek, siyasi hayatında böyle önemli bir karara şahitlik yapmaktan gurur duyduğunu vurgulayarak konuşmasına başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e metro inşaatını önemli bir aşamaya getirdiği için teşekkür ederek sözlerini sürdüren Bakan Çiçek, "Kolay değil, soğanın acısını doğrayan bilir. Başkan Gökçek, bugüne getirdi, inşallah Ulaştırma Bakanlığı çok kısa sürede bitirecek" dedi.
Ankara'nın siyasetin marka şehri olduğunu ancak, 2023 vizyonu içinde sanayi, teknoloji, tekno parklar, araştırma geliştirme, fuar ve savunma sanayinde de Türkiye'nin ve bölgenin en önde gelen markası olacağını vurgulayan Bakan Çiçek, "Ankara'da gerçekten çok önemli şeyler oluyor. Toprağın üstünde de oluyor altında da oluyor. İddia ediyorum ki Ankara'da yaşayanlar Ankara'yı yeteri kadar tanımıyor. Kim ne kadar takip etti? Basın mensupları ne kadar yansıtabilirse o kadar. Yerin altında bu kadar büyük bir meblağ ile bu noktaya gelindiğini, metronun tamamlanacağını kaç kişi biliyor? Çoğumuzun bu gelişmelerden haberi yok" diye konuştu. Ankara metrosu için yapılacak yaklaşık 3 milyar liralık yatırımın 2010 yılında yapılan toplam yatırımların yedide biri olduğuna dikkat çeken Bakan Çiçek, "İki sene içinde metro işletilir hale de inşallah gelecek. Büyükşehir Belediyesi'nin en hayırlı işi, metroyu bu noktaya getirip, hükümete devretmesidir" dedi.
- "İKİ YILDA TESLİM AŞAMASINA GETİRECEĞİZ"
Ulaştırma Bakanı Habib Soluk, belediyelerin yetki ve sorumluluğunda olan metro yapımının, büyük maliyetler nedeniyle, gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra Ulaştırma Bakanlığı'na devredildiğini anımsatarak, metroların devriyle ilgili ilk talebin Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden geldiğini açıkladı. Metroların devriyle ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı arasında 4 protokol imzalandığını kaydeden Bakan Soluk, 25 Nisan'da protokolün ana hatları ile belirlenmesinin hemen ardından 26 Nisan'da metro yapımını Devlet Planlama Teşkilatının, süratle yatırım programına alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu'na metroları imzaya açtığını kaydetti. Bakanlar Kurulu kararının 2 gün içinde yayınlanması üzerine ağır bir görevi üzerlerine aldıklarını aktaran Bakan Soluk, şöyle konuştu:
"Gördüğünüz gibi yerin altında bir şehre indik, yerin üzerinde yapılıyor olsa Ankaralılar nelerin yapıldığını daha rahat görebilecektir. Büyükşehir Belediye Başkanını yürekten kutluyorum. Yerin altında devasa işler yapılmış, ancak insanımız kullanmaya başladığında sanki bir gecede gelmiş buraya konmuş gibi bir algıyla kullanmaya başlıyor. Nasıl geldiğine ilişkin bir fikir yürütmüyoruz. Bizim görevimiz yapmak, halkımızın görevi de kendi malı gibi kullanmak. Devir protokollerinden itibaren, metroyu bugüne getiren Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor, geçmiş olsun diyor, kendi mesai arkadaşlarıma da bu ağır görevde kolay gelsin diyorum."
Bakan Soluk, metro yapımında bundan sonra gelişecek süreçle ilgili de bilgi verdi. Elektro-mekanik bölümü için daha önce yapılan sözleşmenin devam ettiğini, önümüzdeki günlerde yer tespiti yapılacağını bildiren Bakan Soluk, alt yapı ve sinyalizasyon ile ilgili şartnamelerin hazırlanmasının ardından Mayıs ayında ihaleye çıkmayı planladıklarını bildirdi. Metroları iki yıl gibi bir sürede teslim aşamasına getirmeyi planladıklarını ifade eden Bakan Soluk, daha sonra yeni bir protokolle işletmesinin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne devredileceğini kaydetti.
- "KENDİ İMKANLARIMIZLA ANCAK 828 MİLYON LİRA"
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkentin trafik sorununu çözmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade ederek, "Ama dünyada tartışılmaz ulaşım aracı metro, büyük kentlerde metro modernleşme sağlıyor ve toplu taşımda ulaşımın kolaylaşması söz konusu oluyor. İşte bu manada, bugün burada başlattığımız 44 km metronun bitirilmesi amacıyla devir teslim törenini yapacağız" diye konuştu.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bugüne kadar her fırsatta metro inşaatlarının hükümetler tarafından yapılması gerektiğine vurgu yaptığını söyleyen Başkan Gökçek, şöyle konuştu:
"Biz kendi imkanlarımızla metrolarımıza eski parayla ancak 828 trilyon lira para sarf ettik. Bu da kendi imkanlarımızı zorlamak koşuluyla. Biliyorsunuz geçmiş dönemden kalan, benden önceki belediye başkanı arkadaşımızdan kalan yaklaşık dolar 4.5 milyar dolar borç ve faizleri kaldı. Bunun için de öz kaynaklarımızdan ancak 828 trilyon ayırabildik. Sayın Başbakanımıza ricada bulunduk devir teslimi alın ve metromuzu bitirin diye. Sağ olsunlar kırmadılar ve bugün inşallah bunu gerçekleştirmiş olacağız."
Metro inşaatlarındaki son durumla ilgili bilgi veren Başkan Gökçek, 16.5 kilometrelik Kızılay- Çayyolu Metrosu'nun yüzde 92.31, 15.3 kilometrelik Batıkent-Sincan hattının yüzde 71.78'inin, 9 bin 200 metrelik Tandoğan-Keçiören hattının ise yüzde 41.03'ünün bitirildiğini kaydetti. İki sene içinde Ankaralıların metroyu kullanmaya başlamasını hedeflediklerini ifade eden Başkan Gökçek, "Hükümetimize özellikle Ulaştırma Bakanlığına şükranlarımı sunuyorum. Devlet Planlama Teşkilatı'nın bize gösterdiği ilgi ve alaka için de teşekkür ediyorum" dedi.
Dpt Müsteşarı Kemal Madenoğlu, Metroların devri ile ilgili ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden konuşmasında ise metronun modern ve çağdaş kentleşme açısından önemine vurgu yaptı. Ankara'nın ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmışlık düzeyine ulaşması ile ülkenin parlayan yıldızı olduğunu belirten Madenoğlu, "Öngördüğümüz yaklaşık 3 milyarlık bu yatırımın kısa sürede bitirileceğine inanıyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından EGO Genel Müdür Vekili Necmettin Tahiroğlu ile DLH Genel Müdürü Metin Tahan devir teslim protokolüne imza attı. İmzaların atılmasıyla birlikte kaldırılan perdenin arkasından ise inşaat halindeki metro durağının ve rayların görülmesiyle birlikte, ışık ve video gösterisi yapıldı. Gösteri ile birlikte durağın, metro yapımı bittikten sonra nasıl canlı bir yaşama ev sahipliği yapacağı izleyenlere yansıtıldı.
METRO İLE İLGİLİ ÇARPICI BİLGİLER
Metro devir teslim töreninde dağıtılan bilgilendirme kitapçığında metroların bugüne kadarki yapım aşamasına ilişkin şu çarpıcı rakamlar yer aldı:
-"Metro inşaatlarında bugüne kadar 100 metrekare büyüklüğünde 37 bin adet daire yapmaya yetecek 1.281.000 metreküp beton kullanıldı.
-Metro inşaatları bu güne kadar 100 metrekare büyüklüğünde 49 bin adet daire yapmaya yetecek kadar 179 bin t on emir kullanıldı.
-Metro inşaatlarında bugüne kadar kazılan 5.735.000 metreküp hafriyat; 2.300 adet olimpik yüzme havuzunun kazılmasına eşdeğerdir.
-Tandoğan-Keçiören metro hattı inşaatı çevredeki 350 adet binanın altından hissettirilmeden geçirildi.
-Projede; 43.320 metre uzunluğunda hat, 31 adet istasyon yapılmış, 5.734.552 metreküp hafriyat kazılmış, 1.281.142 metreküp beton dökülmüş, 178.564 betonarme demir kullanılmıştır"