17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

3802
görüntüleme

Ankara'da su sıkıntısı kapıda

Ankara'da su sıkıntısı kapıda
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara'ya su sağlayan barajlardaki su seviyesinde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, büyük düşüş olduğunu belirterek, önümüzdeki aylarda sıkıntı çekilmemesi için Başkentliler'in suyu daha dikkatli ve tasarruflu kullanmalarını istedi.

Gökçek, konuya ilişkin yaptığı açaklamada, Ankara'da kışın yağan karın erimesinin ardından barajlara çok miktarda su taşınacağının düşünüldüğünü, ancak beklentinin aksine yağan karların ağır ağır erimesi neticesinde kurak toprak tarafından emildiğini ve barajların tahmin edilen su rezervine ulaşamadığını ifade etti. Gökçek, bahar yağmurlarıyla barajlardaki su rezervinin artmasının beklendiğini, son yağışların da yeterli olmaması sebebiyle barajlardaki su miktarının beklenenin çok altında kaldığının altını çizdi. Gökçek, tüm beklentilerin Mayıs ayında düşecek yağışların barajlarda seviyeyi yükseltmesi olduğunu söyledi. Ankara'ya su sağlayan barajların geçen yıl ve bu yılki rezervlerini karşılaştıran Gökçek şunları kaydetti:

""Başken'te içme suyu verdiğimiz barajlardaki kullanılabilir su miktarımız bugün itibariyle 428 milyon metreküptür. Oysa geçen yıl aynı ay ve günde su rezervlerimiz 135 milyon metreküp daha fazlasıyla 563 milyon metreküp seviyesindeydi."" Gökçek, Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk oranının şimdilik yüzde 35 dolayında bulunduğunu, bu rezervin 1 yıllık ihtiyacı karşılayacak durumda olmasına karşın, başkentlilerin suyu kullanırken, daha dikkatli ve idareli olmalarını istedi. Ankara'da kış aylarında günlük su tüketiminin 750-800 bin metreküp civarında olduğunu belirten Gökçek, yaz aylarında ise tüketimin 1 milyon metreküpün üzerine çıktığını söyledi. Gökçek, ""Başkentli hemşehrilerimizin su rezervlerimizi göz önüne alarak musluklarından akan suyu daha dikkatli kullanmalarını, boş yere su akıtmamalarını, bozuk contalarını tamir ederek boşa sızan suları engellemelerini istiyoruz. Bu toplumsal duyarlılığı tüm Ankaralı hemşehrilerimden bekliyorum"" dedi.

BARAJLARIN DURUMU

Ankara'ya su sağlayan barajlardaki son durum hakkında açıklamalarda bulunan Gökçek, Çamlıdere Barajı'nın Ankara'ya su sağlayan barajlar içinde kapasite olarak en büyük baraj olduğunu bu barajın toplam kapasitesinin ise 1 milyar 220 milyon metreküp ve şu anda bu barajda 261 milyon 218 bin metreküp su bulunduğunu dile getirdi. Gökçek açıklamasına şöyle devam etti:

""Diğer bir barajımız da Akyar Barajı. Kızılcahamam'ın 10 kilometre ötesindeki bu barajın kapasitesi 56 milyon metreküp. Bu barajımızda da şu anda 21 milyon 458 bin metreküp suyumuz var. Bu barajımızın suyu Eğrekkaya Barajı'na akıtılıyor. Kızılcahamam yakınlarındaki Eğrekkaya Barajımızın da kapasitesi 112 milyon metreküp. Şu anda bu barajımızda da 53 milyon 683 bin metreküp su bulunuyor. Akyar Barajı'ndan gelen suyla birlikte Eğrekkaya Barajı'nda toplanan sular Kurtboğazı Barajı'na aktarılıyor. Ankara-Kızılcahamam Yolu kıyısındaki Kurtboğazı Barajı ise Ankara'ya su sağlayan en eski barajlardan birisi. Kurtboğazı Barajı'nın toplam kapasitesi 92 milyon 53 bin metreküp. Şu anda bu barajda 67 milyon 359 bin metreküp su rezervi bulunuyor. Çubuk 2 Barajı'nın kapasitesi 25 milyon metreküp. Şu anda bu barajımızda 19 milyon metreküplük su rezervi bulunuyor. Bu barajımızın suyu Pursaklar Arıtma Tesisleri'ne sevk edilerek buradan şehre veriliyor"".

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011