17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

15725
görüntüleme

Ankara'da 500 bin ytl'ye plaka

Ankara'da 500 bin ytl'ye plaka
Başkent'te her gün binlerce kişiyi taşıyan taksi, otobüs, minibüs plakalarının fiyatları 500 bin YTL'ye kadar çıkarken, en pahalı hatta Mavi Otobüs plakası için hava parasının 1,5 milyon YTL'yi bulduğu ifade ediliyor. Ankara'da taksici olmak isteyen bir kişinin, ticari araç plakası için taksi kasasıyla beraber en az 100 bin YTL'yi gözden çıkartması gerekiyor. Aracı olanlar için ise 70 bin YTL'den ticari plaka alınabiliyor. Ancak bu rakam serbest piyasa ortamında ve bazı galericilerin yarattığı rekabet sonucu, 300-500 bin YTL'ye kadar çıkıyor.

Ticari plaka piyasasında otobüs ve minibüslere göre, taksi plakalarına talep daha yoğun görülüyor. Ankara'da toplam 7 bin 701 adet taksi bulunuyor. Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Akyol, Ankara'da en az 3 bin taksinin ihtiyaç fazlası olduğunu belirtirken, bu nedenle taksicilerin karlılık oranlarının düştüğünü söyledi.

Memur şehri olarak bilinen Ankara'da vatandaşların, taksilerden daha ekonomik olan otobüs, minibüs ve metro hattını kullandığına işaret eden Akyol, bunun da taksicilerin işini azalttığını kaydetti.

İhtiyaç fazlası taksilerin trafik yoğunluğuna neden olduğunu ifade eden Akyol, insanların taksicilerin çok para kazandığı düşüncesiyle ticari plaka almaya yöneldiğini, bunun da piyasada plaka fiyatlarını artırdığını kaydetti.

YALI FİYATINA OTOBÜS PLAKASI Öte yandan Başkentte minibüs plakaları da 85-600 bin YTL arasında değişiyor. Plaka değerinde, minibüsün çalıştığı hat ise büyük önem taşıyor. Ankara'da halen bin 986 adet minibüs faaliyette bulunuyor. Minibüs şoförleri,''özellikle galerilerin yaptıkları spekülasyonlar ile fiyatları şişirdiklerini''savunuyorlar.

Otobüs plaka fiyatları ise neredeyse bir servet ediyor. Özel halk otobüsü olarak bilinen mavi otobüs plakası almak için en az 300 bin YTL'yi gözden çıkartmak gerekiyor.

Başkentin en pahalı hattının Abidinpaşa-Batıkent hattı olduğu belirtilirken, bu hattaki bir mavi otobüs plakası için''hava parası''nın 1,5 milyon YTL'ye kadar çıktığı ifade ediliyor. Bu da neredeyse bir yalı fiyatı ya da orta ölçekli bir şirketin kurulma maliyetine eş değer. Plaka satışlarında da ağırlıklı olarak mavi halk otobüsleri rağbet görüyor. Plaka fiyatları da hattan hata değişiyor. İstenilirse iki veya daha fazla plaka alınabiliyor.

Ankara Özel Halk Otobüsleri Odası Başkanı Mustafa Şişman, otobüslerde plaka fiyatlarının minibüslerle hemen hemen aynı fiyatlarda olduğunu, ancak otobüs satın alan kişi sayısının az olması nedeniyle belirgin bir piyasanın mevcut olmadığını ifade etti.

''En çok plakayı taksiler satıyor, otobüs plakaları çok çok az satılıyor''diyen Şişman, Ankara'da 200 mavi otobüs, 370 yeşil otobüs, 100 tane de çift katlı olmak üzere toplam 670 otobüs bulunduğunu kaydetti

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011