17.04.2013

Site Yöneticisi
tarafından eklendi

4134
görüntüleme

112 Acil ÇağAtladı

112 Acil ÇağAtladı
Türkiye'de en ileri sisteme sahip acil ambulans komuta merkezi olan Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi, kapasite artırımına gidilerek ve teknolojik alt yapısı güçlendirilerek yeni yerinde hizmet verecek.

2003 yılından beri Çamlıca Mahallesi'nde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk dijital komuta merkezi, 1.5 yıl süren bir hazırlığın ardından 2 Mart tarihinden itibaren Ostim'deki yeni yerinde çalışmalarını sürdürecek.

112'den Sorumlu Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı Altuğ Aysün, yeni birimde eski merkeze göre kapasite artırımına gidildiğini belirterek,''5 olan çağrı karşılayıcı sayısını 7'ye, 2 olan danışman hekim sayısını da 3'e çıkardık''dedi.

Merkez çalışanlarına daha rahat ve ferah bir çalışma ortamıyaratıldığını anlatan Aysün, iletişim altyapısının güçlendirildiğini söyledi. Aysün, herhangi bir şekilde devre dışı kalması ihtimaline karşı yedek bir sistem de oluşturulduğunu ifade etti.

Dev ekranlarla görünürlüğün artırılarak buradaki görevlilerin olaya hakimiyetlerinin artırıldığını bildiren Aysün,''2003'den beri dijital harita ekranlarında uydu üzerinden ambulansın yeri ve hızını takip edebiliyoruz. Ama dev ekranlarla bu takip, daha kolay olacak''diye konuştu.

-NAKİL VE ACİL AMBULANSLARI-

Aysün, yeni komuta kontrol merkezindeki en önemli değişikliklerden birinin de ambulanslarla ilgili''nakil''ve''acil''olarak iki ayrı düzenlemeye gidilmesi olduğunu bildirdi.

Yeni uygulamayla Ankara sınırları içindeki 35 devlet hastanesindeki 52 ambulansın Merkezin çatısı altına alınacağını bildiren Aysün, bir hastaneden hasta nakli gerektiğinde bunun merkez tarafından yönlendirileceğini söyledi. Aysün, Merkez'de hastane entegrasyon modülünün de aktif hale getirileceğini belirtti.

Bu sistemle Ankara içindeki bütün devlet hastanelerinin doluluk oranları, yatak durumları, yanık üniteleri ve yoğun bakım ünitelerinin yatak durumlarının takip altına alınacağını belirten Aysün,''Böylece ambulanslarımızın taşıyacakları hastalar için uygun hastane seçimi merkezden yapılarak zaman tasarrufu sağlanacak ve hastalarımızın hastane hastane gezmelerinin önüne geçilecek''dedi.

Aysün, bu sistemle önümüzdeki aydan itibaren bütün devlet hastanelerinin merkezden takip edilebilir hale geleceğini bildirdi.

-AMBULANSLAR UYDUYLA İZLENECEK-

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi, 35 aktif ambulans istasyonuna sahip.

Bunların 22'si metropolde, diğeri ise 40-50'şer kilometre aralıklarla karayolları üzerinde bulunuyor. Aysün, ambulansların karayolları üzerinde konuşlandırılma gerekçesini, Türkiye'deki ölümlü trafik kazalarının yüzde 15'inin Ankara yakınındaki karayolları üzerinde meydana gelmesi olarak açıkladı.

Aysün'ün verdiği bilgiye göre, geçen yıl Başkent'te 112 acil ekipleri 47 bin 739 vakaya müdahale etti. Aynı yıl içinde bir vakaya ulaşma süresi, 7.4 dakika.

Günde 35-36 bin çağrının geldiği birimde bütün görüşmeler DVD ortamına kaydedilirken, bir ambulansın istasyondan ayrılıp vakaya, ardından da hastaneye ulaştığı zaman birimi veri olarak saklanıyor.

Ambulanslar merkezden GSP denilen bir sistemle uydu üzerinden izleniyor. Bu sistemde, ambulans üzerindeki vericinin uyduya gönderdiği sinyal, oradan merkeze ulaşıyor. Bu sinyal yardımıyla ambulansın yeri, konumu ve hızı, dijital harita yardımıyla merkezden takip edilebiliyor. Merkezde görevli uzmanlar ambulansı ulaşması gereken yer konusunda yönlendirirken, hızı konusunda da uyarabiliyor.

Merkezle ambulans arasındaki haberleşme de yine bu sistemle yürütülüyor. Sistem ayrıca, olay yerine giden ambulansın vaka ile ilgili görüntüleri merkeze iletmesine de olanak sağlıyor.

Merkezde ayrıca herhangi bir afet ya da başka bir olağanüstü durumda, olaya anında müdahale edilebilmesi için bir kriz yönetim merkezi ve 112 acil kriz merkezi bulunuyor.

Böyle bir durumda haberleşme ağında meydana gelebilecek aksamalar göz önüne alınarak kurulan telsiz sistemiyle, bölgeler arası iletişim kesintisiz sağlanabilecek.

-AMBULANSLARA YOL VERİLMİYOR-

Aysün, merkeze gelen çağrılarla ilgili toplumda bazı yanlış davranışlar bulunduğunu, acil ambulans talebiyle yapılan aramalarda da adres tarifi konusunda sorunlar yaşandığını bildirdi. Aysün, şu uyarılarda bulundu:

'-Merkezimizin hatları gereksiz yere meşgul ediliyor. Örneğin 2. el telefon satıcıları cihazın çalıştığını kanıtlamak için ücretsiz olan hattımızı arıyor. Dalga geçmek ve küfretmek için arayanlar da çoğunlukta. Vatandaşlarımız, bir hattın gereksiz yere meşgul edilmesi sonucu gerçek bir çağrının beklemek zorunda kalacağını unutmamalılar.

-Vatandaşlarımız adres tarifini de yeterince iyi yapamıyor. Acil bir çağrı için merkezimizi arayanlar, sakin ve soğukkanlı davranarak, görevlilerimizin kendilerini kolaylıkla bulabileceği şekilde tarif yapmalılar.

-Ambulansların geçiş üstünlüğü vatandaşlarca göz ardı ediliyor. Yol verilmeyen ambulansın olay yerine zamanında ulaşmaması sonucu bir hasta yaşamını kaybedebilir. Emniyet şeritleri boş bırakılmalı, vatandaşlarımız ambulanslara geçiş üstünlüğü vermelidir.''

Yenimahalle Devlet Hastanesi Nerede?

Batıkent / 17.04.2013

Batıkent Devlet Hastanesi Açıldı

Batıkent / 17.04.2013

Ankara'nın Yeni Gözdesi: Acity Outlet

Ankara / 17.04.2013

Yenimahalle devlet hastanesi çocuk doktorları

Batıkent / 14.08.2011

Yenimahalle devlet hastanesi kadın doğum

Batıkent / 14.08.2011